Kaupunkiuutiset

Väriä, ihmisyyttä ja huumoria

Galleria Paperihuoneessa on kesäkuussa Porin Taidegraafikoiden 30 x 30 -niminen ryhmänäyttely. Taidegrafiikan eri menetelmillä toteutettuja teoksia on 30 ja kaikki ovat kokoa 30 x 30 cm.

– Muuta yhteistä teemaa ei ole. Taiteilijoilla oli vapaat kädet, Porin Taidegraafikoiden varapuheenjohtaja Juuso Leppälä kertoo.

Kyseessä on yhdistyksen 25-vuotisjuhlanäyttely.

– Meillä on työ- ja toimitilat, ”Paja & Galleria” Porin keskustassa. Pyrimme lisäämään grafiikan tuntemusta ja arvostusta pitämällä näyttelyitä ja kursseja. Jäsentaiteilijoita on 30. Hämeenlinnassa nähdään 13 taiteilijan teoksia.

Leppänen on upottanut silmiä puihin teoksissaan ”Katsomiskokemus” ja ”Kolmet silmät – sininen”. Syanotypia ”Kolmet silmät – sininen” on teellä värjätty. Värjäämiseen voi käyttää myös kahvia, kuten Katriina Sjöblom on tehnyt näyttelytöissään, tai vaikkapa punasipulia tai punaviiniä. Muutoin, värjäämättä syanotypialla vedostetaan preussinsinertäviä vedoksia.

Sjöblomin teoksissa ”Seremonia”, ”Elämä on kevät” ja ”Juhannus” yhdistyvät naiskasvot ja kasvit. Teokset ovat syntyneet vaiheittain; Sjöblom tehnyt ensin hiilipiirrokset kasvoista, yhdistänyt sitten piirroksiin kasviaiheet ja vedostanut työt.

– Minua inspiroi ihmisyys, ihmisenä eläminen tässä ajassa sekä naiskuva, naisen asema. Työskentelyni on rönsyilevää. Piirrän, teen veistoksia, esityksiä ja grafiikkaa. Olen työskennellyt muun muassa pakolaisnaisten kanssa sekä tehnyt performansseja ihmisen luontosuhteesta, taiteilija kertoo.

Näyttelyssä kukkii myös huumori. Minna Sulosen teoksessa ”Mykkäkoulu” kaksi varista istuu puun oksalla mykkäkoulua pitäen.

 

Grafiikanpajan puolella on Pirjo Selosen, Rene Nurmisen ja Sofia Uhleniuksen yhteisnäyttely. Rene Nurminen on Pirjo Selosen poika ja Sofia Uhlenius Renen tyttöystävä.

– Idea yhteisnäyttelystä syntyi viime kesänä, Selonen muistelee.

Näyttelyssä on Selosen valokuvakollaaseja metsiköistä ja fotoetsauksia.

– Metsikkö on kestoihailunaiheeni. Kuvaan metsiä, joissa on erilainen tunnelma.

– Fotoetsaussarjani ”Hevossaaren rantaa” sai alkunsa Konevitsan rannalla. Huomasin rantavedessä kelluvan pienen My Little Ponyn. Otin valokuvan – amerikkalainen brändi, muovilelu kohtaa venäläisen luostarisaaren. Ja tein valokuvasta fotoetsauksen, Selonen juttelee.

Selosen poika, Rene Nurminen sai kipinän kuvataiteeseen Aimokoulusta. Näyttelyssä on Nurmisen tietokoneella toteuttamia kuvia sekä pastellityö ”Pelko”. Uhlenius tutkii öljyvärimaalauksissaan läpinäkyjiä esineitä ja heijastavia pintoja.

Galleria Paperihuoneessa on esillä Porin Taidegraafikoiden näyttely ”30 x 30″ ja grafiikkapajan puolella Pirjo Selosen, Rene Nurmisen ja Sofia Uhleniuksen yhteisnäyttely 30.6. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset