fbpx
Kaupunkiuutiset

Vasaraniskuja ja pääskysiä

Galleria Paperihuoneessa on esillä maaliskuussa hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Tarja Nurkkalan Mielikuvia-niminen näyttely. Kokonaisuus on pelkistetyn selkeä ja harmoninen. Teoksiin “Kaksoset” ja ”Nimetön” Nurkkala on naulannut ja vasaroinut kuvan vauvanvaatteista. Muut teokset on maalattu mustalla ja valkoisella musteella.

Pohjaväri kaikissa töissä on musta ja pohjamateriaali koivuvaneri.

– Musta on kiehtova, syvä väri. Minua kiinnostaa, miten se reagoi valon kanssa, taiteilija toteaa. Puun syyt kuultavat kevyesti musteen läpi, ja teosten pinta on eläväinen.

Näyttelyidea syntyi viime kesänä, kun kuvat alkoivat jyllätä Nurkkalan päässä. Nurkkala maalasi ensin neliosaisen teossarjan, jossa on höyheniä. Taiteilija pääsi vauhtiin tauon jälkeen, ja lisää vähäeleisiä, mutta persoonallisia mustemaalauksia valmistui.

– Näyttely on ensimmäinen yksityisnäyttelyni sitten opiskeluvuosien. Olen viime vuodet hoitanut kotona perhettä, Nurkkala kertoo. Hänellä on 11 lasta.

Tarja Nurkkala on Iittalassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on opiskellut Limingan kansanopiston taidekoulussa, Pohjoismaisessa taidekoulussa ja Kuvataideakatemiassa, josta valmistui kuvataiteen kandidaatiksi vuonna 2002. Nurkkalaa inspiroi taiteen tekemisessä luonto ja ihmisenä oleminen.

Grafiikanpajan puolella on esillä Hausjärvellä asuvan Monica Bouchtin grafiikantöitä. Näyttelyn nimi on “Pääskynen & co”. Teokset on toteutettu erilaisin grafiikan menetelmin, on linografiaa, serigrafiaa, syanotypiaa, fotoetsausta, viivasyövytystä ja akvatintaa.

Näyttelyn pohjana on valokuva haarapääskysestä. Haarapääsky lennähti Bouchtin aiheeksi viime kesänä.

– Näyttelyn teoksissa seikkailevat mökkipiirin eläimet. Luonto on minulle tärkeä. Eläinaiheiden kautta voin myös heijastella tunteita, taiteilija juttelee.

– Seuraavaksi aion kuvata kuukiipijää, toukokuussa Hyvinkään taidekoulusta valmistuva Boucht toteaa. Boucht on Paperihuone ry:n jäsentaiteilija ja rahastonhoitaja.

Galleria Paperihuoneessa on näytteillä Tarja Nurkkalan “Mielikuvia” ja grafiikkapajan puolella Monica Bouchtin “Pääskynen & co” 31.3. asti. Tarja Nurkkala esittelee näyttelyään lauantaisin kello 13, ja taiteilijan tytär Terhi Nurkkala soittaa huilua.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset