Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Vasta 14-vuotias Paulus Rapila perusti mopokorjaamon

Kolmekymmentä paikallista nuorta opettelee työelämän taitoja omassa 4H-yrityksessään.
Paulus Rapila korjaa ja huoltaa mopoja sekä skoottereita perheensä autotallissa Hattelmalassa. Kuva: AP Sarjanto
Paulus Rapila korjaa ja huoltaa mopoja sekä skoottereita perheensä autotallissa Hattelmalassa. Kuva: AP Sarjanto

Tarvitseeko moposi uudet öljyt tai skootterisi uutta variaattorin hihnaa? Yksi ratkaisu ongelmiin voi olla Hämeen mopokorjaus ja -huolto, jota pyörittää vasta 14-vuotias Paulus Rapila.

Hattelmalassa asuva nuorukainen perusti oman liikeideansa pohjalta yrityksen Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kautta.

– Aloin ruuvailla mopoja kolme vuotta sitten. Kun kuulin äidiltä 4H-yrityksistä, halusin perustaa firman saadakseni vähän lisätienistiä ja mielekästä tekemistä, Rapila sanoo.

Tarvittavat työkalut Rapila on hankkinut omaa harrastustaan varten pari vuotta sitten. Taitojaan hän on kehittänyt tutkimalla internetissä saatavilla olevaa opetusmateriaalia. Oppia ovat jakaneet myös isä ja eno.

– Kodin autotalli on kokonaan minun käytössäni. Onhan siellä jotain iskän ja äiskän tavaroita, mutta ne eivät ole yhtään edessä, Rapila tuumaa.

Hän pystyy tekemään pajassaan lähes kaikki mopojen ja skoottereiden perusremontit ja huollot, kuten vaikkapa mäntien, jarrupalojen ja öljyjen vaihdot sekä ketjujen kiristykset.

Yrittäjä laskuttaa 15 euroa tunnilta ja öljynvaihdon saa parilla kympillä.

– Aluksi asioiden opettelu tuntui vaikealta, kun ei tiennyt mistään mitään. Nyt hommat sujuvat, kun apuna ovat olleet YouTube, Google ja maalaisjärki.

4H-yrityksen perustavalla nuorella pitää olla tukenaan aikuinen yritysohjaaja, joka voi olla esimerkiksi oma vanhempi, sukulainen, naapuri tai paikallinen yrittäjä.

Rapilan ohjaajana on äiti, mutta myös isä on mukana tukijoukoissa.

– Molemmat vanhempani ajattelevat yrittäjyydestäni pelkkää hyvää ja tykkäävät ideasta. Saan heiltä hyviä neuvoja, mutta esimerkiksi peruskirjanpitohommat osaan itsekin.

Korjaamo perustettiin elokuun alussa, joten toiminta on vielä alkumetreillään.

– Olen saanut vasta Facebook-sivut pystyyn, joten nyt odottelen asiakkaita ja maineen kasvamista. Voisin aivan hyvin kuvitella olevani tällä alalla yrittäjänä tulevaisuudessakin.

Mopon tai skootterin korjauksista ja huolloista voi soittaa Rapilalle arkisin kello 15-21 numeroon 044-976 0836 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen paulus.rapila@gmail.com.

Ensimmäiset 4H-yrittäjät aloittivat Hämeenlinnan seudulla kuusi vuotta sitten. Yrityksen voi perustaa oma-aloitteisesti tai 4H-yhdistyksen tarjoaman yrityskurssin kautta. Tällä hetkellä toiminnan piirissä on noin kolmekymmentä nuorta.

– Mukana on pihatöiden tekijöitä, konekorjauspalvelua, kahviloita ja koirahoitajia. Töitä tehdään yleensä harrastuspohjalta ja 4H-yrittäjän vuotuinen tuloraja on 6000 eurossa, paikallisen 4H-yhdistyksen hallintopäällikkö Tuija Ruokolahti kertoo.

4H-yritys on turvallinen tapa kokeilla yrittäjyyttä, sillä yhdistyksestä saa tukea ja neuvontaa. Riskit ovat pienet ja yritystoiminnan voi lopettaa koska tahansa.

– Juttelin äskettäin kahvilaa pitävien nuorten kanssa ja he olivat hyvin yllättyneitä siitä, kuinka paljon töitä joutuu itse tekemään, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo kertoo.

– Kun nuoret pääsevät itse kokemaan liike-elämää, he oppivat vastuullisuutta ja sisäistä yrittäjyyttä. Ne ovat asioita, joita jokainen meistä tarvitsee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset