fbpx
Kaupunkiuutiset

Vedessä keho ja mieli virkistyvät

Kantakaupungissa asuvat Leena Seifulla, Pirjo Kilpinen ja Marjatta Lilja kävelevät joka keskiviikkoaamu uimahalliin viettämään yhteistä kuntoiluhetkeä. Liljalla matkaa kotoa tulee nelisen kilometriä, Kilpisellä kolme kilometriä ja Seifullalla muutama sata metriä.

– Vain sairaus tai muu tärkeä meno estää tulomme uimaan ja kuntosalille, he sanovat.

Eläkkeellä oleva kolmikko on innoissaan uudistetun uimahallin entistä paremmista vesijuoksuradoista, sillä nimenomaan vesijuoksu on heidän päälajinsa. Altaassa he pyrkivät viipymään aina kolmen vartin verran, ja puoli tuntia sitä ennen kuluu kuntosalilla. Liikuntansa ohessa he rentoutuvat lauteiden lämmössä ja nauttivat ilmapiirin sosiaalisuudesta.

– Saunassa on tosi hyvät parlamentit ihan vieraidenkin ihmisten kanssa. Siellä puidaan päivän aiheita, mutta ei kuitenkaan politiikkaa, he nauravat.

Seifulla ja Lilja ovat vanhoja vesipetoja, sillä he ovat harrastaneet uimista kymmeniä vuosia. Hallikäyntien lisäksi he pulahtavat kaksi kertaa viikossa Ahvenistojärveen joko sulaan veteen tai avantoon. Kilpinen kertoo käyneensä aiemmin uimassa vain satunnaisesti, ja avantoon häntä ei saisi houkuttelemallakaan.

– Kun Hämeenlinnan uimahalli aikoinaan 1970-luvulla aukesi, vanhin poikani oli ensimmäisenä ovella jonossa, Seifulla muistelee varhaisimpia hallikokemuksiaan.

Yhteisen uima- ja vesijuoksuharrastuksen naiset aloittivat vuosia sitten, kun he kaikki opiskelivat iltalukiossa ja ystävystyivät. Sitä ennen he eivät tunteneet toisiaan.

– Jo lukiossa aloimme nimittää porukkaamme dementiantorjuntayhdistykseksi. Teemme kaikenlaista muutakin yhdessä, käymme teatterissa ja erilaisissa tapahtumissa, he kertovat.

Aamuiset uintireissuit ovat naisille elämäntapa.

– Uinnin jälkeen on aina ihana olo. Kun menee takaisin kotiin, voi keittää rauhassa kahvit ja päivä tuntuu silloin aina pitkältä. Palkintona ovat vielä hyvät ystävät, he hymyilevät.

Remontoitu uimahalli näyttää Seifullan, Kilpisen ja Liljan mielestä oikein hienolta. Ainoa asia, jota he jäivät kaipaamaan vanhasta, ovat kuntosalin puolapuut. Niissä sai oivasti venyteltyä lihaksia.

Uintiharrastusta ja vesijuoksua naiset suosittelevat mitä lämpimimmin kaikille ikääntyville, sillä vesiliikunta pitää kehon lempeästi kunnossa ja mielen virkeänä. Flunssaakaan he kukaan eivät ole sairastaneet aikoihin.

Myös aikuisopiskelu toi kolmikon elämään paljon hyvää, kun tunneilta löytyi uusia sielunsiskoja.

– Me ainakin jatkamme uintia niin kauan kuin jaksamme. Tulee itsekin aina lähdettyä mielellään hallille, kun tietää, että siellä ystävät odottavat. Muuten sitä jäisi helposti kotiin nysväämään.

Ohjattua liikuntaa eri-ikäisille uimahallissa järjestävät muun muassa Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy (hmlliikuntahallit.fi), Hämeenlinnan Uimaseura (hameenlinnanuimaseura.net) ja Hämeenlinnan Tanssi- ja liikuntakeskus (tanssikeskus.com).

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset