Kaupunkiuutiset

Veijarikomediassa on vahvaa paikallisväriä

Teatterisyksyn ensimmäisessä kantaesityksessä näyttämön valtaavat Tapani Baggen rikosromaaneista tutut elämän laitapuolen kulkijat. Havannan kuu on musiikkipitoinen veijarikomedia, jonka tapahtumat sijoittuvat Hämeenlinnaan. Kirsi-Kaisa Sinisalon ohjaamassa tarinassa seikkailevat tohelot pikkurikolliset, Häkkisen veljekset (Lasse Sandberg ja Mikko Töyssy) sekä Jukolassa hautaustoimistoa pitävä Juuli Keppilä (Satu Silvo) sekä hänen velanperijänsä Hoss (Ilmari Saarelainen).

– Häkkisen veljekset ovat kirjoissani olleet elossa jo hyvin pitkän aikaa, Bagge kertoo.

– Ekassa tarinassa he yrittivät ryöstää pankkia, eikä sekään mennyt suunnitelmien mukaan. Myös monilla muilla hahmoilla on jo pitkä historia. Jostain syytä kirjoitan ihmisistä, joilla on kovaa yritystä, mutta tulokset eivät aina ole toivottuja. Ehkä se kertoo elämänkatsomuksestani jotakin.

Ushma Karnani esittää perijätärtä, jonka kidnappauksesta tulee veljesten suuri suunnitelma. Sen päämääränä on päästä räntäsateisesta Hämeenlinnassa Havannan aurinkoisille rannoilla. Mukana sopassa on Katariina Kuisman esittämä lihanleikkaaja Pike, Jamppa Häkkisen tyttöystävä, jonka sohvalle on myös nuorempi veli linnoittautunut.

Näyttelijöiden tulkinnat vastaavat varsin hyvin kirjailijan näkemystä omista luomuksistaan.

– Kävin viime torstaina seuraamassa läpimenoa ja se oli upeata katseltavaa, Bagge suitsuttaa.

– Olemme ohjaajan kanssa olleet hyvin samalla aaltopituudella. Piken rooliin on ilmaantunut uusiakin puolia, jotka sopivat hahmolle todella hyvin.

Uusia kiinnityksiä

Hämeenlinnan teatterissa aikaisemminkin nähty Reidar Palmgren on nyt vuoden kiinnityksellä talossa. Havannan kuussa hän on alamaailman tietopankki Allu Nyberg, joka on salaa naimisissa Sinikka Salmisen esittämän poliisin kanssa.

– Olen mukana myös Humisevassa harjussa, joten sain loistavan mahdollisuuden tulla tekemään syksyllä kaksi roolia, Palmgren sanoo.

– Taka-ajatuksena oli sekin, että esitysten väleissä minulta liikenee aikaa myös kirjoittamiseen. Komediassa on mukavaa päästä laulamaan ja tanssimaan, mitä en ole saanut aikoihin tehdä.

Teatterin toinen uusi kiinnitys on koreografi ja tanssija Jens Walentinsson.

– Vaikka tämä näytelmä on eräänlaista hyväntahtoisten hölmöjen balettia, on laulujen ja liikkeiden oltava tarkkaa muotoa ja noudatettava musiikkiteatterin lainalaisuuksia, koreografi pohtii.

Havannan kuu on Sinisalon ensimmäinen ohjaus Hämeenlinnan teatterin johtajana.

– Tapanin kanssa olemme viime marraskuusta lähtien kehitelleet estetiikkaa, joka löytyy jostain Fellinin Amarcordin sekä Mies ja alaston ase -elokuvien välimaastosta. Olen onnellinen, että kyseessä on hämeenlinnalaiskirjailijan tähän kaupunkiin sijoittuva teos, koska vahva paikallisuus on yksi tavoitteistani tämän teatterin johtajana.

Havannan kuu, kantaesitys to 4.9. klo 19 Hämeenlinnan teatterin Päänäyttämöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset