Kaupunkiuutiset

Vekka pisti politiikanteon työrukkaset naulaan

Kiivas sanallinen kärhämöinti Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa jatkuu.

Pitkäaikainen ja vaikutusvaltainen kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Tapio Vekka ilmoitti kuluvalla viikolla jättävänsä tehtävänsä kaupunginhallituksessa sekä konsernijaostossa. Perusteluna on suora viittaus kaupunginhallituksen perussuomalaisten Lulu Ranteen ja Kari Ilkkalan tapaan toimia poliittisella kentällä.

– Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajien ponnisteluista ja uusien toimintamallien käyttöönotosta huolimatta kaupunginhallituksen perussuomalaiset jäsenet eivät osaa tai halua keskittyä kaupungin kokonaisetua ajavaan strategiseen päätöksentekoon, vaan fokus on pikkuasioissa, asioiden hämmentämisessä ja viivästyttämisessä, Vekka toteaa tiedotteessaan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) tarttui samaan aiheeseen viime syksynä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten haastattelussa sekä muissa julkisissa kannanotoissaan. Kiemunki roimi perussuomalaisten toimintatapoja samassa hengessä Tapio Vekan nyt tapahtuneen ulostulon kanssa.

Kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on vaatinut jo useampaan kertaan ”lopettamaan typerehtimisen”.

– Naurettava syytös, vastaa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen 1. varapuheenjohtaja Lulu Ranne.

Hänen mukaansa kunnallispoliittinen mielenkiinto halutaan siirtää tärkeämmistä asioista toisaalle.

– Taustalla taitaa olla paljon aivan jotain muuta, Ranne pohtii.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto paheksui kunnallispoliittista tilannetta Radio Hämeessä nyt pulpahtaneen tilanteen vuoksi.

– Kuntalaisten yhteisen edun toteuttaminen on unohtunut blokki- ja valtapolitiikan seurauksena, Ojansuu-Kaunisto arvioi.

Turhautunut ja ahdistunut

Tapio Vekka kirjoittaa tiedotteessaan näin: ”Suurimpana syynä poisjäännilleni on turhautuminen ja ahdistuminen vallitsevaan poliittiseen kulttuuriin. Tämä valtuustokausi on käyty keskustelua asian vierestä ja lillukanvarsista, kun kriittiset ratkaisut odottavat rohkeita ja johdonmukaisia päätöksiä.”

”Toivottavasti Hämeenlinna menestyy jatkossakin – päätösten vesittämisen ja jarruttamisen kulttuuri tuntuu tällä hetkellä valitettavan vahvalta.”

– Meillä ei ole mitään muutettavaa toimintatavoissamme. Joskus on varmasti sanoa töksäytetty puolin ja toisin, mutta peruslinjaamme emme muuta, Lulu Ranne vakuuttaa. Hän toivoo sitä, että asiantuntijat voisivat arvioida tehtyjen muutosehdotusten vaikutukset.

Vekka jatkaa: ”Kuluvan valtuustokauden alusta massiivisesti lisääntynyt virkamiesvalmistelun epäily, loanheitto ja loputtomat tutkinta- ja lisäselvityspyynnöt eivät ole kuuluneet hämeenlinnalaiseen tapaan tehdä politiikkaa. Perussuomalaiset vaativat mm laajempia taustamateriaaleja tai vaihtoehtoisesti tiiviimpiä esityksiä, tiedolla johtamista, laadukasta päätöksentekoa ja avoimuutta – hyviä tavoitteita kaikki, jos niin ei jo olisi. Näissä ylimääräisissä prosesseissa ei ole saatu mitään lisäarvoa, ainoastaan päätöksenteko on viivästynyt ja muuttunut sekavammaksi ja sattumanvaraiseksi. ”

– Onhan se kumma, kun ei haluta parempaa ja sitoutuneempaa työskentelyä niin poliitikoilta kuin virkamiehiltä. Kaikkien on tässä taloustilanteessa tehtävä parhaansa, ei vain olemalla poliittisessa toiminnassa läsnä. Ei tämä tällä hetkellä ole ”pelkästään kivaa”, on tehtävä myös ikäviä päätöksiä ja kannettava niistä vastuu, Ranne kommentoi.

– Tämä tuntuu olevan myös arvovaltakysymys. Kaksi puoluetta on vuosikymmeniä touhunnut kaupungissa ihan mielensä mukaan. Kun toimintatapoja halutaan siivota, niin ei tunnu käyvän. Ehdotukset tyrmätään jo esittäjän henkilön vuoksi, Ranne kommentoi.

Valtuutettujen laaja kirjo

Tuuloksessa asuva Vesa Kaloinen on ottamassa Vekan paikan kaupunginhallituksessa. Kokoomuksen valtuustyoryhmä linjasi henkilövalintojaan torstaina.

Konsernijaoston puheenjohtajuus on puolestaan menossa lammilaiselle Helena Hirviniemelle. Valtuuston varapuheenjohtajuus on siirtymässä Hirviniemeltä Jari Koskiselle.

Lopulliset henkilövalinnat tekee kaupunginvaltuusto maanantaina.

Kaupunginvaltuustossa on kaikkiaan 59 valtuutettua. Puolueittain paikat jakautuvat seuraavasti: sosialidemokraattinen puolue 17 paikkaa, kokoomus 17 paikkaa, perussuomalaiset 10 paikkaa, keskusta 6 paikkaa, vihreät 3 paikkaa, vasemmistoliitto 3 paikkaa ja kristillisdemokraatit 3 paikkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset