Kaupunkiuutiset

Venäläinen vieras -trilleri

Tänä syksynä julkaistu, järjestyksessään kuudestoista rikosromaanini Venäläinen vieras sai alkunsa poikkeuksellisella tavalla. Eräs rahoittajataho otti minuun yhteyttä syksyllä 2014 ja ehdotti, että laatisin synopsiksen TV-sarjaa varten. Sen tulisi rakentua trillereideni päähenkilön, suojelupoliisin osastopäällikön Arto Ratamon hahmon varaan. Suostuin tietenkin empimättä.

Ukrainan kriisi oli tuolloin täydessä vauhdissa ja Venäjän ja Suomen suhteita puitiin mediassa päivittäin. Näytti siltä, ettei tapahtumien loppua ollut näkyvissä, joten päätin tarttua aiheeseen Venäjän uhka. Trilleristinä minun on yritettävä löytää jokaisen kirjani pääteemaksi sellainen globaali uhkakuva, joka on yhä olemassa – ja parhaassa tapauksessa ajankohtaisimmillaan – juuri niihin aikoihin, kun kirja julkaistaan. Päätin kirjoittaa kuvitteellisen tapahtumasarjan siitä, millaisissa olosuhteissa ja minkälaisten tapahtumien johdosta Suomi todella voisi joutua alttiiksi jonkinlaiselle hyökkäykselle.

Tällä kertaa kirjan pääteeman valinta osui hyvin kohdalleen, mitä ajoitukseen tulee. Lehdissä on puitu tänä syksynä Venäjän toimista Suomelle ja muille Itämeren alueen valtioille koituvaa uhkaa lähes päivittäin. Suomen Nato-jäsenyydestä keskustellaan, samoin Ahvenanmaan demilitarisoinnista. Venäjä aikoo sijoittaa ydinaseiden käyttöön soveltuvia Iskander-M-ohjuksia Itämeren suun tukikohtaansa Kaliningradiin ja Natokin kasvattaa vähitellen sotilaallista läsnäoloaan Baltian alueella. Nato avasi kesällä kiistellyn ohjuskilpensä tukikohdan Romaniassa ja valmistelee toisen ohjuskilpitukikohdan avaamista Puolaan vuonna 2018. Viimeisimpänä mausteena soppaan tuli Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi – se oli yllätys, jonka ei näillä näkymin uskoisi ainakaan vähentävän jännitteitä Itämeren alueella.

Koska itse kirjoittamansa kirjan mainostaminen on harvinaisen vaikeaa, lainaan lopuksi yhtä Venäläisestä vieraasta kirjoitettua kritiikkiä. Soininvaara rakentaa juonen viimeaikaisten faktojen, muun muassa ilmatilaloukkausten ja venäläisten Suomessa tekemien kiinteistökauppojen pohjalle, ja onnistuu tekemään siitä melkeinpä epämiellyttävän uskottavan. On vain teoriassa mahdollista, että näin ei voisi käydä, käytäntö on toinen seikka.

Mukavaa joulunodotusta!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020