Kaupunkiuutiset

Verkatehdas säästää energiassa tänä vuonna yli 120 000 euroa

Oikeilla energiaratkaisuilla voi saada aikaan vuodessa jopa 150 000 euron säästöt. Hämeenlinnan Verkatehtaan kongressi- ja kulttuurikeskus ja Skapat Energian 3,5 vuotta alkanut yhteistyö on poikinut mittavat säästöt energiakuluissa.

Yhteistyö on sovittu kestäväksi vuoteen 2015 saakka, jonka aikana säästöjen ja etujen on laskettu kasvavan vuosittain. Bruttosäästöiksi on laskettu noin 200 000 euroa sopimuksen loppuun saakka.

Tämän vuoden aikana Verkatehdas tulee säästämään kaukolämpökuissa sääkorjaukset huomioon ottaen 33 prosenttia eli 1591 megawattituntia. Lämmön nykytariffien mukaan lämpölasku olisi ollut 124 000 euroa nykyistä suurempi. Sähkössä säästöä on kertynyt 5,8 prosenttia 184 megawattituntia ja 16 560 euroa.

Viime vuonna energiasäästöt olivat 53 000 euroa ja ensimmäisen puolivuotisjakson aikana vuonna 2012 18 000 euroa.

– Optimi on nyt löydetty, säädöillä emme voi enää energiassa säästää. Ensi vuonna keskitymme koko kiinteistömassan sijasta yksittäisiin rakennuksiin. Tuohon 200 000 säästötavoitteeseen nähden olemme etuajassa, sanoo johtaja Juhani Vättö Skapat Energiasta.

Lämmön kokonaishinta on noussut noin 80 euroon megawattitunnilta. Sähkön kokonaishinta on jopa hieman laskenut 95 euroon megawattitunnilta.

– Säästöt voimme käyttää kiinteistön kunnossapitoon. Korjausvelkaa ei synny ja entistäkin voidaan hieman lyhentää. Energiatehokkuuden parantaminen yksi kunnossapidon tavoitteista. Viime vuonna yhtiö pääsi reilut 100 000 euroa plussalle. Ilman energiasäästöjä tulos olisi ollut ehkä huonompi, sanoo toimitusjohtaja Jouko Astor Verkatehtaalta.

Pääsäädöt valvotaan ulkopuolelta

Skapat Energian tultua yhteistyökumppaniksi Verkatehtaan kiinteistöt otettiin yhtiön etävalvontaan. Verkatehdas on etähallinnassa jaettu neljään eri osaan. Asiantuntijamme pitävät huolen rakennusten pääsäädöistä, Verkatehtaan oma valvomo hienosäätää kiinteistöä tila- ja huoneistokohtaisesti. Etävalvonta ohjaa yhdessä keskuksen oman huollon kanssa energiankulutusta.

– Etävalvonta seuraa esimerkiksi valaistusta ja lämmityksen tarvetta eri rakennuksissa ja niiden osissa. Kaikissa tiloissa ei kannata välttämättä pitää yllä lämmitystä samalla tasolla.

Asiantuntijuutta Skapat Energia toi etenkin sähkön ostoon.

– Kävimme lävitse olemassa olevat sähkösopimukset, jotta saimme tariffien ylikapasiteetin pois. Samalla kilpailutimme sähkön ostot. Sähkön ostossa olennainen seikka on osata kiinnittää hinta oikeaan aikaan. Kilpailutuksessa kilpailutetaan marginaalia eli sähkön myyjän osuutta ja itse hinta määräytyy sähköpörssissä. Jonkun on seurattava pörssiä ja osattava valita oikea hetki hinnan kiinnittämiselle. Sähköpörssin seuraaminen vaatii aikaa ja osaamista, sanoo Vättö.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset