Kaupunkiuutiset

Verkatehdas voi hyvin

Kasvun rajat ovat kuitenkin jo vastassa. Helpotusta tavoitellaan paviljonki-hankkeella, joka lisäisi merkittävästi isojen kokous- ja näyttelytilaisuuksien järjestämismahdollisuuksia. Paviljonki-hanke esitellään kaupungin edustajille tammikuussa.

Viime vuosi oli Verkatehtaalle sen lyhyen historian paras. Toimitusjohtaja Jouko Astorin mukaan kasvun rajat ovat nyt vastassa ilman uusia investointeja.

– Paviljonki on Verkatehdas-kokonaisuuden kannalta elintärkeä hanke. Se mahdollistaisi nykyistä laajempien tapahtumien järjestämisen ja helpottaisi etenkin syyskauden suurta sesonkia. Nyt osalle sesonkikaudesta on paljon enemmän tulijoita kuin voidaan vastaanottaa, Jouko Astor kertoo.

Verkatehdas elää ja voi hyvin edelleen vahvasti kaupungin tuella, sillä tukien ja ulkopuolisten osuus talon rahoituksesta jakautuu liki tasan puoliksi. Kaupungin osuus on laskenut koko ajan, ja tulevaisuudessa se pienenee aikoinaan tehdyn suunnitelmankin mukaan.

– Taloudellinen tulos on kehittynyt ennakoitua nopeammin hyvään suuntaan.

Tämän hetken suurin ongelma ovat vuokraamattomat tilat. Hämeenlinnan Teatterin entisissä toimistotiloissa on edelleen vapaata, vaikka nyt tiloja on vuokrattu jo pieninä osina, kun yhtä isoa toimijaa ei löytynyt.

Vahva kasvu

Verkatehdas-yhtiö teetti viime vuodelta selvityksen talouden volyymin muutoksista ja rahavirroista. Vastaava selvitys tehtiin ensimmäisen kerran 2011.

Selvityksen hallintotieteiden kandidaatti Henna Kähkönen Hän teki myös ensimmäisen selvityksen.

– Tulokset ovat luotettavia, koska ne perustuvat alueen toimijoiden tilinpäätöslukuihin, Henna Kähkönen painottaa.

Toiminnan nettovolyymi kasvoi selvitysten välissä liki 15 prosenttia. Viime vuonna nettovolyymi oli 24,8 miljoonaa euroa. Päällekkäisiä rahavirtoja sisältävä bruttovolyymi kasvoi peräti 19,7 prosenttia.

– Yllättävän vahva kasvu, Astor arvioi. Hänen mielestään merkittävintä on se, että kaupungin antamalla 6,9 euron panoksella saatiin aluetalouteen iso liikevaihto. Osa rahoista ajautuu muille paikkakunnille, kun yhtiön lyhytaikaisina asiakkaina on järjestäjiä ympäri valtakunnan.

Hämeenlinnan kaupungin tukirahoista valtaosa menee eri yhteisöille, jotka toimivat pääosin Verkatehtaan tiloissa. Hämeenlinnan Teatteri saa suurimman avustuksen, yli 2 miljoonaa euroa. Kaupungin avustukset ovat kasvaneet runsaalla miljoonalla eurolla.

Kaupunki maksoi vuonna 2014 enemmän Verkatehtaan suuntaan tukia, kuin sai takaisin vuokrina ja veroina.

– Ensi vuonna tilanne muuttuu, kun yhtiö maksaa kaupungille jo enemmän kuin saa, Astor ennakoi. Kaupunki on saamassa yhtiöltä noin 50 000 euroa enemmän kuin maksaa tukieuroja.

– Tähän päästiin odotettua nopeammin. Ei ole kovin montaa vuotta sitten, kun koko Verkatehdasta pidettiin Hämeenlinnan, jopa koko maakunnan rappion alkulähteenä, Jouko Astor muistelee epäilijöiden sanoja.

Verkatehtaalla oli viime vuonna 44 vakituista toimijaa. Yritysten toiminta synnytti 320 henkilötyövuotta. Todellisuudessa työntekijöitä on enemmänkin Vanajaveden opiston laajan opettajakunnan vuoksi.

– Työpaikat syntyvät paikallisille markkinoille. Se on myös iso asia, Astor kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset