fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Verkatehtaan esiopetusryhmä painottaa kulttuuria arjessaan - "Taide-eskari" innostaa sekä lapsia että aikuisia

Veikko Mansikka (vas.), Neea Kettunen, Hilla Kainunkangas ja Aava Koivusaari ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että parasta "taide-eskari" Pikkuverkassa on ollut piirtely ja kaverit. Kuva: Kaisa Naapuri

Periaatteessa Pikkuverka on aivan kuten kaikki muutkin esiopetusryhmät Hämeenlinnassa. He tekevät erilaisia tieteellisiä kokeita: esimerkiksi miten käy perunalle, kun sen laittaa laatikkoon ja sitä kastelee.

– Lapset ovat todella innokkaita ja ennakkoluulottomia, kertoo lastentarhanopettaja Marjo “Pipu” Oksanen.

Ryhmässä toteutetaan Satakieli-pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa, mutta kuvallinen ilmaisu ja projektiluontoisuus korostuvat. Myös pedagogista dokumentointia tehdään paljon.

– He ovat omaksuneet hyvin tämän tavan toimia.

Taideprojektin aiheena on avaruus. Kuva: Marjo Oksanen

Kolmetoistahenkisen Pikkuverkan opetustilat sijaitsevat Arx-talossa taideyhteisön keskellä, vaikka viime elokuussa ensimmäistä kertaa toimintansa aloittanut ryhmä onkin osa Kaivokadun päiväkotia. Muiden taiteellisten toimijoiden läheisyyden Oksanen on kokenut antoisaksi ja inspiroivaksi kulttuuripainotteisen esiopetusryhmän kannalta.

Pikkuverka on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön Taidetta päivähoitoon -hankkeessa, johon kuuluu tanssipedagogi Kati Kotilaisen ja kuvataideopettaja, rehtori Pekka Lehtimäen viikoittaiset taidetuokiot. Ryhmällä on ollut myös toistaiseksi omat projektinsa keskussairaalan ja ympäristöministeriön kanssa.

– Näissä taidetuokioissa käsitellään kutakin vallitsevaa, projektin tuomaa teemaa, niin että se nivoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi. Kun meillä oli tämä yhteistyö keskussairaalan kanssa, tanssissa ilmaistiin esimerkiksi keholla erilaisia tunnetiloja omasta mielialasta, Oksanen kertoo.

 

Oksasen mielestä on ihanaa, että on erilaisesti painotettuja esiopetusryhmiä, vaikka taidepainotteinen onkin lähellä juuri hänen sydäntään.

– Se antaa niin paljon sekä lapselle että aikuiselle. Taide tarjoaa aivan toisenlaisen tavan ymmärtää ja katsoa maailmaa.

Pikkuverka jatkaa toimintaansa ensi syksynä, vaikka ryhmän tuleva sijainti onkin vielä auki Arx-talon häämöttävän peruskorjauksen vuoksi.

– Meidän ensisijainen toiveemme on, että saisimme jäädä johonkin tänne Verkatehtaan alueelle ja pysyä keskellä kulttuurinkehtoa, Oksanen toteaa.

Ilmoittautuminen ensi syksyn esiopetukseen Hämeenlinnassa päättyy 1.2.

 

 

Mikä eskarilaisten mielestä on taidetta ja miten he ovat itse viihtyneet Verkatehtaan esiopetusryhmässä?

– Taide voi olla minkälaista vaan. Voi vaikka maalata sydämiä ja kaikenlaista. Periaatteessa mikä vaan voi olla taidetta, Aava Koivusaari toteaa.

– Mun mielestä taidetta on piirtely ja sellainen, että ottaa paljon värejä ja sitten ravistaa sitä pensseliä. Siitä tulee hienon näköistä, Hilla Kainunkangas haastaa omalla näkemyksellään.

– Täällä on ollut kivaa. On hyviä ystäviä, eikä kukaan jätä ikinä ulkopuolelle porukasta.

Aava Koivusaari herkistyy kyyneliin Hillan kauniista vastauksesta.

Neea Kettunen on mietteliäänä taidekysymyksestä, mutta lisäisi tanssin taidekäsitykseensä.

– Taide on sellaista, että tekee kaikkia maalauksia ja niistä tulee tosi siistejä! Kivointa on ollut piirtely ja kaverit, Veikko Mansikka kertoo innoissaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset