Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Verkatehtaan lisärakennus menee jäihin pitkäksi aikaa - Janne Auvinen: Suunnittelu aloitetaan aivan alusta

Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen katsoo jo koronanjälkeiseen aikaan. Kuva: Riku Hasari
Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen katsoo jo koronanjälkeiseen aikaan. Kuva: Riku Hasari

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas aloitti viime viikolla yt-neuvottelut, joiden lopputuloksesta tiedotetaan tämän viikon loppussa. Syynä on koronavirusepidemian aiheuttamat peruutukset tapahtuma-alalla.

– Taloudelliset menetykset ovat niin merkittäviä, että yhtiön on pakko mukauttaa toimintaansa ja talouttaan siten, että realistiset toimintaedellytykset ja maksuvalmius säilyvät jatkossa, Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen perustelee sähköpostitiedotteessaan.

Myös pitkään suunniteltu Verkatehtaan lisärakennushanke keskeytetään.

– Vaikka laajennus olisikin yhtiön ja alueen toiminnan kehittymiselle välttämätön, on hankkeen jatkaminen tällaisessa tilanteessa mahdotonta, Auvinen toteaa.

Verkatehtaan lisärakennuksen rakentaminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Auvisen mukaan tämä tarkoittaa myös sitä, ettei nykysuunnitelmien mukaista rakennusta synny lainkaan.

Lisärakennukselle on jatkossakin suuri tarve, joten suunnitelmaa ei olla kokonaan hautaamassa. Auvisen mukaan haave lisätilasta säilyy, ja kun se joskus toteutetaan, suunnittelussa lähdetään uudelleen alusta, uudelta pohjalta.

– Aivan alkuperäinen ajatus oli rakentaa yksinkertainen loota, jossa voisi järjestää isoja illallisia ja jota voisi käyttää messutilana. Luultavasti palaamme lähemmäs tätä ajatusta, kun suunnitteleminen tulee jälleen ajankohtaiseksi, hän kertoo.

Lisärakennusta kutsuttiin aikaisemmin ”Paviljongiksi”. Nykyään puhutaan yksinkertaisesti vain lisärakennuksesta, koska Suomen tapahtumakentällä on jo entuudestaan laajasti tunnettu Paviljonki eli messu- ja kongressikeskus Jyväskylässä.

Usko tulevaisuuteen

Kun paremmat ajat taas koittavat, Auvisella on Verkatehtaan varalle uusia, suuria suunnitelmia. Hän haluaa löytää täysin uusia tapoja hyödyntää keskeistä eteläsuomalaista tapahtuma- ja kongressikeskusta.

Yksi ajatus on, että taloon voisi tuoda esimerkiksi televisiotuotantoja.

– Hämeenlinna olisi sellaiseen hirmuisen hyvä paikka muun muassa siksi, että helsinkiläiset tuotantoryhmät pääsisivät täältä yöksi kotiin.

Auvinen haluaisi Verkatehtaalle myös paljon aiempaa enemmän yritystapahtumia. Erityisesti niiden tarpeisiin lisärakennustakin voitaisiin jatkossa suunnitella.

Uudet suunnitelmat eivät luonnollisestikaan tarkoita sitä, että konsertti- ja esitystoimintaa vähennettäisiin kongressien tieltä.

– Konsertti- ja esitystoimintahan on kaiken ydin. On vain löydettävä sen lisäksi uusia tapoja käyttää Verkatehdasta, Auvinen sanoo.

– Kansan tarve esityksille ja korkeakulttuurille ei tästä vähene, päinvastoin.

Karu alku

Uudelle johtajalle sattui karu ensimmäinen vuosi Verkatehtaan ruorissa. Janne Auvinen katsoo kuitenkin toiveikkaana koronanjälkeiseen tulevaisuuteen, vaikka tällä hetkellä tuntuu pahalta ajatella kaikkia niitä ihmisiä, joita Verkatehdas suoraan ja myös välillisesti työllistää.

– Vaikutus tuntuu juuri nyt satojen ihmisten elämässä, hän pahoittelee.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että on terveellistä ja myös pakollista katsoa eteenpäin.

– Tehdään, mitä eteen tulee. Tämä saa minut entistä tiukemmin keskittymään tähän taloon. Verkatehdas on täynnä hienoja ihmisiä, eikä minulla ole aikomustakaan heittää pyyhettä kehään, hän vakuuttaa.

– Korona heitti haasteen, ja haaste on nyt vastaanotettu. Kulttuurimaailma tulee muuttumaan radikaalisti, mutta lähtökohtani on se, että tämän kaiken jälkeen olemme entistä valmiimpia ottamaan vastaan uusia ja vanhoja, ehkä toisiksi muuttuneita yhteistyökumppaneita.

Tällä hetkellä Verkatehdas on suljettuna, muttei täysin kylmillään. Toimitilavuokraus jatkuu sulkuaikanakin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset