Kaupunkiuutiset

Verna Aitto-oja timminä mimminä SM-pronssille

Turenkilainen Verna Aitto-oja, 20, saavutti body fitnessin junioreiden SM-pronssia huhtikuun lopulla. Menestys rakentui 28 viikkoa kestäneen dieetin pohjalle.

– Olen tosi tyytyväinen kisadebyyttiini Helsingin kulttuuritalolla. Ajattelin tavoitteeksi, että kuuden parhaan finaaliin olisi kiva päästä ja kaikki siitä enemmän on plussaa.

– Kunto oli hyvä. Paras mitä tällä fysiikalla pystyi saamaan. Kireäksi saatiin. Ei jäänyt mitään, että olisinpa tehnyt jotain paremmin. Tiesin, että olin tehnyt parhaani, Verna Aitto-oja tuumaa.

Fitness classicin yhteydessä perinteisesti käytävissä SM-kisoissa Vernan juniorisarja oli yli 163 cm. Hän sijoittui myös aikuisten avoimessa luokassa alle 168 cm -sarjassa viidenneksi. Tuon kisan nelonen, vitonen ja kuutonen päätyivät tasapisteisiin, mutta päätuomarin arvio ratkaisi.

– Nautin koko viikonlopusta tosi paljon. Tiukka työ huipentui kisoihin. Se oli huikea kokemus, hän arvioi.

 

Takana on puolitoista vuotta tiukkaa treeniä, vaikka salilla Aitto-oja on käynyt jo seitsemän vuotta. Saliharrastus alkoi, koska Aitto-oja halusi Ypäjälle hevosopistoon, ja sinne oli kuntotestit.

– Pääsin Ypäjälle opiskelemaan täysin pistein kuntotestissä. Suoritin siellä kolmoistutkinnon. Voi sanoa, että Ypäjän hevosopisto antoi alkusysäyksen kilpauralleni, Verna sanoo.

Fitfarmin tiimiin kuuluvaa Aitto-ojaa valmentaa tamperelainen Harri Forsberg.

– Viimeiset 28 viikkoa olin tiukalla kisadieetillä. Kaikki ruoka meni vaa´an kautta suolasta lähtien. Näläntunnetta ei unohda ja yöllä maha kurisee. Ensimmäisen neljän dieettiviikon aikana ei ollut niin kova nälkä.

– Treeni on ollut minulle aina helppoa. Heräsin, kun pääsin salille. Sain energiaa salilla käynnistä. Muuten oli zombie-moodie päällä, Verna kuvailee.

Verna painoi hoikkana nuorena naisena puolitoista vuotta sitten 75 kilon lähtöpainon. Nyt hänen kisapainonsa on 55 kiloa.

– Olemme saaneet rakennettua lihasta ja koostumusta muutenkin muokattua tuona aikana. Onhan 20 kilon laihdutus hurja määrä jälkikäteen ajateltuna, Verna myöntää.

Kisarupeaman jälkeen Verna irrotteli heti kisapaikalla syömällä karjalanpiirakan. Myöhemmin illalla tiimi suuntasi sushibuffettiin.

– Söimme sushia ja jälkkäriä. Moni olisi jäänyt kakkoseksi. Maha oli monta päivää täynnä, Verna virnistää.

Aitto-ojan kisoja edeltävä viikko sujui ehostusten merkeissä.

– Se oli melkoinen hemmotteluviikko. Tiistaina laitettiin kynnet ja oli jalkahoito. Keskiviikkona oli kampaaja. Torstaina oli vuorossa ripsihoito, hän kertoo.

Aitto-ojalle kuluja kertyy harjoittelusta, lisäravinteista, kisamatkoista, kisa-asuista, meikistä, kampauksesta ja kynsistä. Hän sanoo tilanteen olevan hyvä sponsorien kanssa.

Aitto-oja treenaa Turengin My line -kuntosalilla, jossa hän myös vetää ryhmäliikuntatunteja.

– Kulut vaativat priorisointia siitä, mihin rahaa laittaa. Mieluummin en laske paljon rahaa on mennyt. En kuitenkaan kadu euroakaan, Aitto-oja vakuuttaa.

 

Hämeenlinnassa syntynyt, mutta 11-vuotiaana Turenkiin muuttanut Aitto-oja opiskelee personal traineriksi ja urheiluhierojaksi Carl Wilhelm akatemiassa Tampereella. Hän valmistuu heinäkuun lopulla.

Vernan kisaura jatkuu, mutta vielä ei ole täyttä varmuutta milloin.

Minulla on vielä kaksi vuotta aikaa juniorisarjoissa. Valmentajan kanssa on keskusteltu jatkosta. Minua houkuttaisi kirkastaa jo ensi keväänä SM-pronssi, mutta palautuminen on vielä kesken. Katsellaan terveyden ehdoilla rauhassa jatkoa, Aitto-oja sanoo.

Aitto-ojan mukaan fitnessurheilu ei vaadi superihmisen voimia.

– Monesti tulee sellainen kuva, että laji vaatii hirveästi itsekuria. Ihan niin se ei ole, vaikka laji vaatii tietynlaista luonnetta, Aitto-oja toteaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset