Kaupunkiuutiset

Vesa Aaltonen on Suomi-progen jättiläinen

Progressiivinen pohjoismainen rock kohosi 1960- ja 1970-luvuilla sellaisiin taiteellisiin korkeuksiin, että bändien albumit noteerattiin myös ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Yksi tuon aikakauden suurista soittajista oli Vesa Aaltonen, joka vaikutti muun muassa yhtyeissä Tasavallan Presidentti ja Made in Sweden. Nyt rumpalikonkari on koonnut ympärilleen kokoonpanon, joka esittää tuon aikakauden parhaita paloja Suistossa ensi sunnuntaina.

AALTONEN aloitti muusikonuransa 1960-luvun puolivälissä Helsingissä. Koulukeikkojen ja erilaisten bändiviritysten jälkeen ensimmäinen tunnettu yhtye oli Eero Raittisen taustalla soittanut Help, johon kuului myös Jukka Tolonen.

– Kun Help loppui, lähdimme kyselemään hommia D-tuotannosta, mutta saimme tylysti kenkää, Aaltonen muistelee.

– Jukan kanssa sitten tuumattiin, että pannaan bändi pystyyn ja ruvetaan soittelemaan jotakin. Kuunneltiin aika kummallisia bändejä, kuten Blodwyn Pig tai Camel ja covereilla aloitettiin. Siitä syntyi Tasavallan Presidentti ja omia biisejä alkoi tulla.

LEMPINIMELLÄ Pressa tunnettu yhtye oli Wigwamin ohella aikakauden ykkösnimiä Suomessa.

– Proge oli siihen aikaan nuorisomusiikkia, joten olimme hetken aikaa rokkitähtiä. Wigwamin kanssa voitettiin joka vuosi kaikki Karvapäägalleriat sun muut suosikkiäänestykset.

– Kun se homma hiipui, kuvaan tulivat sitten studiohommat, iskelmät, teeveet ja radiot, mutta noihin sävellyksiin palaaminen on aina muhinut mielessä. Pohjolan Pekan biisitkin ovat ihan älyttömän hienoa, melodista progea, joka on kestänyt hyvin aikaa. Pressaa on monesti pyydetty palaamaan ja sellaista yritettiinkin 2000-luvun alussa, mutta sitä bändiä ei voi olla ilman Tolosta.

RUMPALIN kokoamassa yhtyeessä soittavat kitaristi Tuomo Dahlbom, basisti Jari Heino, saksofonisti Markus Holkko ja koskettimissa on Seppo Kantonen. Taiteellisesti kunnianhimoisiin rytmeihin palaaminen sujui Aaltoselta suhteellisen tuskattomasti.

– Vaikka tässä on viime vuodet vedelty vähän kevyempiä juttuja, niin olen soitellut itsekseni ja pitänyt itseni kondiksessa.

– Kyllähän noi biisit on mulla jossain selkärangassa. On se hienoa laittaa lavalle taas viisi tomia ja kuusi peltiä. Pienemmällä setillä ei tätä matskua kehtaa vetää.

Vesa Aaltonen Proge Band su 3.4. klo 19 Suistossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset