Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vesi on vanhin voitehista, mutta pitääkö sitä oikeasti juoda?

AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas
AP Sarjanto Kuva: Toni Rasinkangas

Ravintoterapeutti tuijottaa minua syvälle silmiin ja kysyy, paljonko juon vettä. Tiedän mitä on tulossa ja yritän olla vitsikäs: ”Kyllähän sitä hampaita pestessä joskus väkisinkin tulee välillä nielaistua. Hehe.”

Saan kuulla jälleen kerran saman saarnan, kuinka ihmisen pitäisi juoda kolme litraa vettä päivässä. Minä juon kolme litraa vettä kuukaudessa, jos oikein pinnistelen.

 

Vettä on ollut olemassa jo pidemmän aikaa, mutta sen juomisesta alettiin oikein kunnolla vouhottaa joskus 1980-luvulla. Jenkeistähän kaikki trendit tulevat ja paparazzien kuvissa elokuvatähdet kävelivät vaateostoksilla tai lentokentillä muovipullot kourassa. Jack Nicholson taisi noihin aikoihin olla kokkelikierteensä pahimmissa pyörteissä, mutta niin vaan oli hänelläkin monessa otoksessa ihan mahdoton vesitonka kainalossa.

 

Vai että oikein kolme litraa, minä kiukuttelen. Jossain vaiheessa puhuttiin puolestatoista.

Minä ymmärrän, että nykypäivän hyperaktiivinen liikkuja tarvitsee suuret määrät korvaavaa nestettä hikoillessaan saleilla ja lenkkipoluilla.

Mikä siis olisi oikea korvaavan nesteen määrä lähinnä näyttöpäätettä ja telkkaria kyttäävälle rapistuneelle runopojalle. Puoli litraa? Kolme desiä?

Jotain suhteellisuudentajua peliin.

 

Kyllähän minä oikeasti ymmärrän, että vesi olisi hyväksi oman kroppani lukemattomille jumeille.

Miten se voi olla niin hemmetin vaikeata? Olen skarpannut ja karpannut, kärvistellyt Cambridgellä ja puputtanut kuukausikaupalla viljatonta, sokeritonta ja maidotonta, mutta sitä kirottua vettä en opi juomaan.

Nytkin tässä työpöytäni ääressä on litran pullo ja lasi, johon kaadoin aamulla ensimmäisen satsin.

Vai oliko se eilen aamulla? Voiko viikon lämpimässä seissyttä vettä vielä juoda?

 

Tyypilliseen tapaani luulin olevani maailman ainoa ihminen, joka ei osaa itseänsä nesteyttää. Otin asian hiljattain puheeksi työpaikalla. Aivan yllättävän moni tunnusti olevansa huono juomaan vettä, vaikka muuten pyrkiikin syömään terveellisesti. Laiha lohtu.

 

”Kuuntele kehoasi”, ravintoterapeutti sanoo. ”Se kertoo, mitä tarvitset.”

En tiedä, onko neuvo minun tapauksessasi hyvä. Tuntuu, että kehollani on minulle vain yksi viesti: ”Unohda koko juttu.”

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020