Kaupunkiuutiset

Vesille saunan mieli

Sotkanrannan satamassa monen kulkijan silmä on kiinnittynyt erikoiseen rakennelmaan, joka näyttää veneen, mökin ja pihavaraston sekoitukselta. Kyseessä on hämeenlinnalaisen Tuomatti Ky:n yrittäjän Markku Tuomaisen viime kesän harrastuksen tulos: ponttoonien päälle rakennettu sauna oleskelutiloineen.

– Tämä on ollut haaveenani varmaan 20 vuoden ajan, mutta aikaisemmin sen tekemiseen ei ole ollut aikaa. Kun tutustuin Pekka Tammelaan (sataman isäntä), saunalle löytyi paikka. Rakennushommissa kuluivat kaikki kesäviikonloput, mutta satamassa on ollut mukava touhuta. Ihmisiä on pyörinyt paljon ympärillä – ovat tulleet morjestamaan kylähullua, hän nauraa.

Rakentaminen alkoi viime maaliskuussa, kun Tuomainen kärräsi paikalle kasan rautaa. Omien ideoidensa pohjalta hän suunnitteli kajuutan, jossa voi tehdä ruokaa ja yöpyä, löylyhuoneen, johon mahtuu kymmenkunta isompaakin ihmistä istumaan väljästi, ja vilpolan sekä katolle oleskelutilan.

Rakennelma piti laskea jo lokakuun alussa vesille, mutta Tuomainen halusi siihen vielä parempaa kantokykyä ja tilasi alle lisää ponttooneja. Alun perin veneen valmistumisen piti osua yhteen myös Kantolassa sijaitsevan Kunnonsalin 15-vuotisjuhliin. Liikuntasalia pyörittää Tuomaisen Kerttu-vaimo. Syntymäpäivät olivat ja menivät, ja sauna jäi odottamaan rantamaalle. Mahdollinen avajaisilta vesille on kuitenkin jo mietittynä.

– Kantolan KunnonSalilla on yhteistyösopimus HPK:n lentopalloilijoiden kanssa. Jos naiset voittavat tällä kaudella mestaruuden, tarjoan heille saunan ja sapuskat, mies lupaa.

Ruoaksi voi vaikkapa savustaa kalaa, sillä Tuomaisen yksi monista innovaatioista on kiukaan hormin yhteyteen asennettu savustuslaatikko. Kalat kypsyvät samalla, kun sauna lämpiää.

– Pönttö on isäni perintöä, Hackmanin tehtaalla 40 vuotta sitten tehty, hän kertoo.

Saunaveneen ulkopuoliset puuosat on tehty lehtikuusesta, joka kelottuu pikkuhiljaa harmaaksi ja kestää hyvänä parisataa vuotta. Sisätiloissa on vessa posliinipyttyineen ja 1 300 litran septitankki, johon menevät kaikki jätevedet. Kajuutan valot on hankittu kierrätyksenä Kuopion Sorsansalon Nesteeltä. Kattoterassille isäntä aikoo hankkia sohvakaluston.

Vesillä saunaa kuljettaa aikanaan perässä oleva moottori, ja sähköä tiloihin saadaan aggregaatista ja akusta.

Tuomaisen tavoitteena on vuokrata saunaa halukkaille keväästä lähtien, kunhan kaikki lupa-asiat ovat kunnossa. Kyytiin voidaan ottaa 10-12 henkeä kerrallaan. Vuoden päästä syksyllä sauna on tarkoitus ankkuroida Sotkanrannan vierasvenelaiturin päähän, jolloin sinne pääsee myös talvella löylyttelemään ja välillä pulahtamaan avantoon.

Jos saunaa halutaan vuokrata niin, että sillä myös ajellaan Vanajavedellä, mukaan lähtee aina kuljettaja, turvallisuussyistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset