Kaupunkiuutiset

Veteraanien auringonlasku

Viimeinen loma

Ohjaaja Paolo Virzi

Rooleissa Helen Mirren, Donald Sutherland, Christian McKay, Janel Moloney, Dana Ivey, Dick Gregory

 

Viimeinen loma perustuu vuonna 2009 ilmestyneeseen Michael Zadoorianin romaaniin. Siinä sairasteleva, yli kahdeksankymppinen pariskunta on ollut yhdessä pitkään. Kun aikuiset lapset tulevat syntymäpäiville, pariskunta on livahtanut vuoden 1978 Leisure Seeker -asuntoautolla tien päälle.

John (Donald Sutherland) on eläkkeellä oleva kirjallisuuden professori, muistisairauden vuoksi hänen on vaikea tunnistaa perhettä, mutta satunnaisissa kohtaamisissa hän pitää pitkiä luentoja kirjallisuudesta. Ellan (Helen Mirren) sairaus paljastuu tarkemmin elokuvan loppupuolella. Matkalla Ella harjoittaa Johnin muistia näyttämällä diakuvia heidän menneisyydestään. Matkan aikana he kokevat myös aviokriisin.

Koska John ihailee Ernest Hemingwaytä, on päämääränä Key West ja Hemingwayn talo. Ellalla on myös toinen suunnitelma, siitä katsoja saa vinkkejä matkan varrella. Viimeinen loma on sympaattinen ja verkkainen elokuva, johon pariskunnan kapinallisuus tuo hyvää särmää. Mirren ja Sutherland ovat erinomaisia. Janis Joplinin Me and Bobby McGee soi läpi elokuvan ja säe ”vapaus on vain toinen sana sille, kun ei ole enää mitään menetettävää” kiteyttää sen teeman.

 

* * *

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020