Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Vexi Salmesta paljastuu rajumpi ja rohkeampi puoli – Topi Salmen tuottamalla levyllä mukana Paleface, Freeman, Sani ja The 69 Eyesin Jyrki Linnankivi

Kaikilla tribuuttialbumin artisteilla on vahva kytkös Hämeenlinnaan.
The 69 Eyesin Jyrki Linnankivi ja Topi Salmi tapasivat lokakuussa Hämeenlinnassa ja kävivät katsomassa myös vanhaa opinahjoaan. Kuva: Muu
The 69 Eyesin Jyrki Linnankivi ja Topi Salmi tapasivat lokakuussa Hämeenlinnassa ja kävivät katsomassa myös vanhaa opinahjoaan. Kuva: Topi Salmi

Paleface laulamassa Vexi Salmen laulua, joka kritisoi rahan valtaa ja kvartaalitaloutta. Sellaista on luvassa Topi Salmen tuottamalla levyllä, jossa on sanoittajamestarin ja Jussi Rasinkankaan ennen julkaisemattomia kappaleita.

Artistikatraaseen kuuluvat muiden muassa myös Freeman, Sani, Matti Johannes Koivu, Jere Ijäs, Pekka Tiilikainen ja The 69 Eyesin Jyrki Linnankivi.

– Jussi Rasinkangas tuli juttelemaan isäni muistotilaisuudessa ja siinä tuli puheeksi, että hänellä ja Vexillä oli varastossa noin sata julkaisematonta kappaletta. Kun kävimme niitä yhdessä läpi, heräsi ajatus vähän omaperäisemmästä tribuuttialbumista, jossa olisi erilainen kulma, Topi Salmi kertoo.

Äänitykset kotikulmilla

Konsepti tuntui Salmesta hyvältä, mutta jokin mauste kuitenkin puuttui.

Yhtenä iltana idea pälkähti päähän juuri ennen nukahtamista. Levyn artisteja yhdistävä tekijä olisi side Vexin kotikaupunkiin.

– Hämeenlinnahan tunnetaan 1960-luvun popmafiastaan, mutta hyvää musiikkia on syntynyt senkin jälkeen. Levyllä voidaan luoda hieno silta vanhoista ajoista tähän päivään. Aloin haalia porukkaa ja oli kiva nähdä, etten saanut yhtään kieltävää vastausta.

Ympyrä sulkeutuu kauniisti siinäkin mielessä, että albumi äänitetään Janne Saksan Sound Supreme -studiossa Vexin kotinurkilla Kaurialassa.

– Janne on luottomiehiä ja ympäristö luo yhtenäisyyttä levylle. Minulle on myös tärkeätä, että jokainen artisti saa osallistua oman kappaleensa sovittamiseen, Salmi sanoo.

Katoavaa kansanperinnettä

Tulevan levyn teksteissä on aimo annos protestihenkeä ja yhteiskunnallista sanomaa. Niiden sisältö ja henki tulivat Salmelle täytenä yllätyksenä.

– Emme Vexin kanssa juurikaan keskustelleet sanoittamisesta, puhuimme lähinnä HPK:sta. Hänellä oli selvästi tarve tehdä hyvinkin erilaisia lauluja, mutta kodin löytäminen niille olikin sitten haasteellista.

Yksi albumin lauluista on Palefacen esittämä Ahneus on hyve. Sanoittaja ja säveltäjä olivat eräiden festivaalien yhteydessä käyneet tutustumassa paperitehtaaseen. Pian vierailun jälkeen uutisoitiin tuotantolaitoksen lopettamisesta.

– Teksti on hyvin kriittinen ja aivan kuin Palefacen suuhun tehty, Salmi tuumaa.

Kaikki levyn laulut eivät ole kuitenkaan samasta puusta veistettyjä.

– Mukana on myös huumoria ja rillumareita, joka alkaa nykyään olla katoavaa kansanperinnettä.

Julkaisu merkkipäivänä

Vexi Salmi ja Jussi Rasinkangas tekivät 2000-luvun alusta lähtien lukuisia kappaleita suomalaisille eturivin artisteille. Tunnetuimpia niistä on Suvi Teräsniskan hitti Hei mummo.

Uuden levyn äänityksiä on kaavailtu keväälle ja tällä hetkellä artistit tekevät omaa pohjatyötään.

– Olisi ollut hienoa järjestää asian tiimoilta konserttikin, mutta se ei ole nyt mahdollista, Salmi pohtii.

– Korona määrittelee paljon asioita. Tavoite on, että levy julkaistaisiin Vexin syntymäpäivänä 21. syyskuuta. Silloin tulee myös kuluneeksi vuosi hänen poistumisestaan.

Lue myös:

Vexi Salmen poika Topi Salmi kävi tutuilla kulmilla Kaurialassa – Kertoo nyt, minkä konkreettisen jäljen isä jätti Hämeenlinnaan

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset