fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnan torilla raikuvat pian Vexin ikivihreät – Yhteislaulutilaisuudessa lauletaan yleisön ja esilaulajien suosikit

Yleisöä saapuvat laulattamaan Freeman, Ilkka Ihamäki ja Elina Arlin. Katso, mikä kappale sai eniten ääniä yleisöäänestyksessä.
Jussi Mikkola (vas.) ja Janne Nieminen iloitsevat siitä, että Vexi Salmen musiikista koostuva yhteislaulutilaisuus pystytään järjestämään vihdoin. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnasta on puuttunut sanoittajamestari Vexi Salmen elämäntyötä juhlistava tapahtuma. Tilanne kuitenkin korjaantuu aivan lähiaikoina, sillä torstaina 14. heinäkuuta Vexin laulut raikuvat torilla.

Silloin järjestetään Maailma on kaunis -yhteislaulutilaisuus, jolle on myös jo luvassa jatkoa jossain muodossa. Ainakin näin arvelee Hämeenlinnan kulttuuripällikkö Janne Nieminen.

Hän ja iittalalainen maanviljelijä-muusikko Jussi Mikkola ovat yhdessä ideoineet ja organisoineet tilaisuutta. Mikkola pääsee myös estradille, sillä hän juontaa tilaisuuden ja on kutsunut paikalle kolme esilaulajaa.

– Tällaisessa tilaisuudessa tarvitaan esilaulajat, muuten yhteislaulu ei välttämättä sujuisi, Mikkola tietää.

Esilaulajat innolla mukaan

Mikkola ja Nieminen ovat molemmat ruotsalaisen suositun yhteislauluohjelman, Allsång på Skansenin, suuria faneja. Skansenilla tuhatpäistä yleisöä laulattavat tunnetut artistit, ja samaan tähdätään myös Hämeenlinnan torilla.

Mikkola on kutsunut paikalle kolme artistia, joille kaikille laulujen tekstit ovat tärkeitä. Yleisöä saapuvat laulattamaan Freeman ( Leo Friman), ”Hovimuusikko” Ilkka Ihamäki ja Elina Arlin.

– He kaikki kolme suostuivat heti, kun kuulivat, minkälaisesta tilaisuudesta on kyse, Mikkola kiittelee.

Yleisöäänestys somessa

Hämeenlinnan kaupunki järjesti ennen laulutilaisuutta somekanavissaan äänestyksen, jossa kaupunkilaisilta kysyttiin, mitä he haluavat laulaa torilla.

– Ykköseksi nousi Kirkan tunnetuksi tekemä Surun pyyhit silmistäni, kertoo Janne Nieminen.

Kappale on myös Jussi Mikkolan suosikki ja hän on esittänyt sitä itsekin bilebändi Jimmy Colan solistina. Janne Nieminen nimeää omaksi suosikikseen Pepe Willbergin esittämän Aamu-kappaleen.

Korona siirsi tapahtumaa

Vexi Salmen musiikkiin perustuvaa yhteislaulutiaisuutta on suunniteltu lähes kahden vuoden ajan. Suunnittelu alkoi syksyllä 2020, jolloin Vexi Salmi kuoli. Yhteislaulujen piti raikua tosilla jo viime kesänä, mutta koronan takia silaisuus siirrettiin tähän kesään.

Mikkola ja Nieminen arvelevat, että jos sää vähänkin suosii yhteislaulutilaisuutta, tori täyttyy laulajista.

Vexi Salmi täyttäisi tulevana syksynä 80 vuotta. Hänen elämäntyötään kunnioitetaan myös muun muassa Hämeenlinnan Taidemuseossa, jossa avautuu syksyllä Salmen nykytaiteen kokoelmasta koottu näyttely.

Vexi Salmi, Maailma on kaunis -yhteislaulutilaisuus Hämeenlinnan torilla torstaina 14. heinäkuuta kello 18 alkaen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset