fbpx
Kaupunkiuutiset

Arto Pakkasen sinnikkyys palkittiin: Vexi Salmen Kaupunkiuutisissa julkaistut pakinat saivat nyt uuden elämän juhlavuoden kunniaksi

Arto Pakkanen pelasti Vexi Salmen tarinat. Rinkelinkadun pojat -kokoelmaa on taas saatavilla.
Kuva: Pekka Rautiainen

Rakastettu sanoittaja, levytuottaja ja taidemesenaatti Vexi Salmi olisi täyttänyt tänä syksynä 80 vuotta.

Kaksi vuotta sitten menehtynyttä kulttuurimiestä muistetaan tänä vuonna Hämeenlinnassa monin tavoin.

Yksi konkreettisimmista muistoista on Arto Pakkasen kädessä, kun hän istahtaa vastaperustetun Vexi Salmen puiston penkille Kaurialassa. Kyseessä on uusi juhlapainos Vexin kahdesta tarinakokoelmasta, jotka julkaistiin vuosina 2009 ja 2011.

Rinkelinkadun pojat 1–2 -teoksen syntyminen vaati hieman luovuutta ja sinnikkyyttä. Uuden painoksen ottaminen ei nimittäin onnistunut ihan sormia napsauttamalla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eläkkeellä oleva kirjakauppias Arto Pakkanen uudessa Vexi Salmen puistossa. Taustalla näkyy Rinkelinkatu. Kuva: Pekka Rautiainen

Eläkkeellä oleva kirjakauppias Arto Pakkanen uudessa Vexi Salmen puistossa. Taustalla näkyy Rinkelinkatu. Kuva: Pekka Rautiainen

Pakinat olivat suosittuja

Alun perin Rinkelinkadun pojat syntyi Vexi Salmen Hämeenlinnan Viikkouutisiin ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisiin 2000-luvun alussa kirjoittamien kolumnien pohjalta.

– Vexi oli kirjoittanut näitä pakinoita monta vuotta, ja ne olivat niin suosittuja, että ihmiset leikkasivat niitä talteen ja alkoivat kysellä, eikö niitä voisi saada kirjan muodossa, Pakkanen kertoo.

Kun yksikään suomalainen kustantamo ei innostunut asiasta, Salmi ja Kaupunkiuutisten silloinen päätoimittaja Kari Karppinen kääntyivät kirjakauppiaana toimineen Pakkasen puoleen.

– Kirja painettiin tilaustyönä Kariston kirjapainossa Hämeenlinnassa. Se oli menestys. Ensimmäinen kirja myytiin loppuun reilussa vuodessa.

Tarinakokoelman toinen osa julkaistiin 2011, ja myös se meni yhdessä hujauksessa kaupaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 Kuva: Pekka Rautiainen

Kuva: Pekka Rautiainen

Koskettaviakin tarinoita

Arto Pakkanen kertoo, että Salmen riemukkaita Hämeenlinna-muistoja ja 1940–60-luvun henkeä henkiviä kirjoja on kyselty häneltä viime vuosina useasti, sillä niitä ei liiku divareissakaan.

Pakkaseen itseensä on kolahtanut kovimmin Salmen tarina monoista, jotka hän sai kansakoulussa köyhäinapuna.

– Opettaja luki jokaisen köyhäinapua saaneen nimen luokassa muiden kuullen ja näiden piti hakea yksi kerrallaan mononsa opettajalta. Ei tällaista tänä päivänä näin hoidettaisi, Pakkanen pohtii.

Leski ideoi uuden painoksen

Idea uudesta, kaksi kirjaa yhdistävästä juhlapainoksesta tuli Vexi Salmen leskeltä Katri Wanner-Salmelta, joka otti tämän vuoden maaliskuussa yhteyttä Pakkaseen. Eläköitynyt kirjakauppias alkoi kysellä alkuperäisten aineistojen perään.

Koska kyseessä oli ollut yksityinen tilaustyö, materiaali oli jäänyt kirjapainon, ei kustannusyhtiön haltuun. Sittemmin kirjapaino oli myyty ja ostajakin oli ehtinyt jo lopettaa toimintansa.

Tiedostoja ei löytynyt enää mistään.

Pakkanen ei lannistunut. Huhtikuun lopulla hän löysi Jyväskylästä yrityksen, joka on erikoistunut tuottamaan materiaalinsa skannaamalla. Keski-Suomen Sivu oy skannasi Vexin molemmat kirjat sivu sivulta ja tuotti materiaalin painokelpoiseen muotoon.

Kovakantinen teos painettiin Otavan kirjapainossa, ja se valmistui juuri sopivasti ennen 14. heinäkuuta Hämeenlinnan torilla järjestettyä Vexi Salmen yhteislauluiltaa .

– Siellä myin ensimmäiset kappaleet, Pakkanen kertoo.

Tarinakokoelma on myynnissä Hämeenlinnan Suomalaisessa Kirjakaupassa. Lisäksi Pakkanen myy kirjaa tulevana viikonloppuna Elomessuilla. Kirjaa saa myös Nide-kirjakaupan verkkokaupasta.

Vexi Salmi

Syntyi 21.9.1942 Hämeenlinnassa.

Kuoli 8.9.2020 Helsingissä.

Sanoitti yli 3  000 levytettyä laulua, muistetaan erityisesti Irwin Goodmanin teosten sanoittajana.

Toimi levytuottajana ja perusti Levytuottajat- ja Flamingo-levy-yhtiöt.

Tapahtumia

Hämeenlinnan kaupunki perusti Salmen muistoksi tänä kesänä Vexi Salmen puiston Kaurialaan Rinkelinkadun tuntumaan.

Ei vapaata vangita voi -konsertti 14.8.2022 klo 14 ja 18 Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa.

25.11.2022 tulossa on myös Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttely Hämeenlinnan taidemuseossa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset