fbpx
Kaupunkiuutiset

Video: Näin toimivat uudenvuodentinan korvikkeet sokeri, mehiläisvaha, steariini ja mikrosaippua

Kuvat: Tomi Vesaharju, video: Juho Peltoniemi

 

EU kielsi lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa maaliskuussa 2018. Kielto veti perinteiset uudenvuodentinat kauppojen hyllyiltä, sillä nimestään huolimatta uudenvuodentinat sisältävät jopa 95 prosenttia lyijyä. Kokeilimme, miten tinan korvaavat tuotteet toimivat.

Kuvat: Tomi Vesaharju, video Juho Peltoniemi

1. Sokeri

Hienoa sokeria sulatettiin testissä kattilassa, ja se suli nopeasti ja otti väriä. Veteen kaadettaessa kuului pamaus ja lopputulos oli näyttävä. Kuten sokerileipurit tietävät, sokeriveistos alkaa sulaa, jos sokeria ei aluksi kiehauta kunnolla niin, että kiteet taatusti liukenevat.

Testiryhmälle kävi juuri näin, ja siksi lopputulos oli äärimmäisen hauras ja sen alle muodostui lätäkkö saman tien.

Kullanvärinen valos oli kuitenkin hetken hyvin kaunis ja ylellinen. Sokeri on kuitenkin myös työläin tinan korvike, sillä loppusokeri jämähti kattilan pohjaan ja vaati perusteellisen kuurauksen.

 

2. Mehiläisvaha

Mehiläisvaha suorastaan hirvitti testaajia, sillä kuten Tukeskin mainitsee, se sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa kuumalla liedellä erittäin helposti ja matalassa lämpötilassa. Testiryhmä turvautui vesihauteeseen, joka oli hitaampi konsti mutta turvallinen. Lopputulos oli isoin pettymys, sillä kun sulanut vaha kaadettiin kauhasta, se ei päästänyt ääntäkään ja veden pinnalle jäi kellumaan outo, noh, pökäle.

Isompi vahamäärä olisi ehkä tuottanut näyttävämmän lopputuloksen, ja konkareiden mukaan myös terävä ranneliike kaadettaessa auttaa asiaa.  Mehiläisvahalevyn hyviä puolia on kuitenkin muokattavuus. Siitä voi leikata tai painaa muotilla erilaisia kuvioita sulatettavaksi.

Siltä varalta, että joku sulattaa mehiläisvahaa suoraan kauhassa liedellä, kannattaa lähelle varata sammutuspeite tai vaikkapa kattilankansi.

 

Lue myös: Vanhat uudenvuodentinat ovat vaarallista jätettä – Kaupoissa on myynnissä uusia turvallisia tuotteita ja korvikkeita löytyy jokaisen kotoa

 

3. Steariini

Kynttilästeariini sulatettiin myös vesihauteessa, ja se suli kauhassa nopeasti. Steariinihiutaleiden määrää oli kuitenkin vaikea arvioida, ja testissä sitä oli liikaa.

Steariinin yleisvaikutelma oli yhtä vaisu kuin mehiläisvahan, mutta jähmettyneen steariinin pintakuvio oli kaunis. Värjätty steariini olisi varmasti säväyttänyt nyt käytettyä valkoista enemmän.

 

 

4. Saippua

Testiryhmä oli kuullut huhuja 2010-luvun “tinasta”, mikroon pantavasta saippuasta.

Mikroon laitettiin tavallisen palasaippuan puolikas, mutta selvästi pienempi pala olisi riittänyt. Saippuan muuttui mikrossa marenkimaiseksi, aivan kevyeksi hötöksi. Osa testiryhmästä odotti näyttävää räjähdystä, mutta sitä ei tullut.

Lopputulos oli silti kiehtova, ja värillisestä saippuasta se olisi varmasti vielä kiehtovampi.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomissa 29.12.2017. Videossa on vanhentunutta tietoa: tina kiellettiin jo maaliskuussa 2018.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset