fbpx
Kaupunkiuutiset

Viekää vielä työlaitokseen!

– Viekää vaikka työlaitokseen, perkele, ei minulla ole mitään.

Lammilainen Esko Oksanen jaksaa välillä nauraa, vaikka viimeinen kuukausi on ollut taas yhtä piinaa. Ulosottoviranomaiset kävivät Oksasen luona alkukeväästä. He ilmoittivat Oksaselle, ettei Iso-Evon kylän perimmäisillä kulmilla sijaitsevalta tontilta saa hävittää yhtään mitään. Varmemmaksi vakuudeksi mieskaksikko kuvasi Oksasen omaisuuden.

Kuvia hukkaamiskiellossa olevasta omaisuudesta ohessa. Muuta hukattavaa Oksasella ei ole, paitsi koira ja pari kissaa.

 

Kuvien perusteella maallikkokin ymmärtää, että näillä romukasoilla viranomaiset eivät tee tiliä edes yhden killingin edestä. Tontin putsaaminen vuosikymmenien aikana kertyneestä romuraudasta ja autonraadoista tulee päinvastoin valtiolle kalliiksi, jos tavara kärrätään ulosoton myötä jonnekin, vaikkapa kaatopaikalle ja romuttamoihin.

Se lohduttaa Eskoa, että hänellä on nykyisin tiivis ystäväpiiri, joka katsoo ikämiehen tekemisten perään, saunottaa, käyttää lääkärissä, lämmittää talvella satavuotiasta hirsipirttiä.

Ystävilläkin nousevat kyyneleet silmiin, kun he kertaavat yhdessä Eskon uskomattomia elämänvaiheita, etenkin karua käsittelyä lapsuusvuosina, ja nykyistä piinaa verottajan kanssa.

– Ei taitaisi Esko pärjätä enää torpassaan ilman ulkopuolista apua, ei ainakaan talvien yli, tukirinkiin kuuluvat lammilaiset pohtivat. Puolenkymmenen ihmisen tukena on myös kaupunki, sillä kotipalvelu käy katsastamassa tilanteen vähintään kerran viikossa.

Kaupunkiuutisten ensimmäisen Eskosta kertovan jutun jälkeen ikämiehen tueksi syntyi lähes kansaliike. Esko on saanut runsaasti apua ja tukea eri järjestöiltä, yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Kuulolaitteesta, vuodevaatteista, polttopuista ja televisiosta alkaen kanssaihmiset ovat olleet Eskon tukena.

Tietysti mukaan mahtuu toisenlaisiakin ”tukijoita”, sillä yksi huijari yritti Oksasen nimissä kerätä rahaa omalle tililleen. Poliisi pysäytti sen hankkeen.

– Täältähän minä en lähde mihinkään, mihin sitä aikuinen mies, Esko vannoo aurinkoisella kotipihallaan.

Hän pääsisi vaikka heti johonkin hoitopaikkaan, mutta elinkaaren ajan kestänyt kaikkinainen viranomaiskammo ei hellitä – kenenkään hoivattavaksi mies ei suostu.

Taustalla on edelleen Oksasen verovelka valtiolle. Aikoinaan 16 000 jälkivero on paisunut korkojen vuoksi 20 000 tuhanteen euroon, kun parin viikon kuluttua 85 vuotta täyttävällä vanhuksella ei ole varaa maksaa perinnässä olevia verojaan. 1,5 hehtaarin tontti maapohjineen on tosin maaomaisuutta, mutta pusikoitunutta ja romua täynnä.

 

Kaupunkiuutiset kertoi jo vuonna 2015, että romukaupassa huijatuksi joutunut Oksanen elää koko ajan ulosottouhan alla. Kaupunki armahti osaltaan kunnallisveroista, valtio ei.

Esko Oksasella on elinaikainen viha kaikkia viranomaisia kohtaan. Kaikki juontaa lapsuuteen, kun äiditön ja isätön Esko-poika vietiin pakolla turkulaiseen poikakotiin. Silloiset opettajat ja osa kyläläisistä olivat orpopoikaa vastaan lähes kaikissa, samoin oppilastoverit.

Meno poikakodissa oli kauheaa jatkuvine selkäsaunoineen ja nälässä pitämisineen. Vuosien kestänyt kärsimys jätti nyt jo elinkaarensa loppusuoraa kulkevaa mieheen syvät arvet.

– Meille syötettiin poikakodissa usein kuivatettuja perunoita, joissa koppakuoriaiset juoksivat valtoimenaan. Liha oli siis valmiiksi mukana. Jauhetuista herneistä tehty velli oli yhtä kuvottavaa, sillä jauhomassan säilytysastioissa vilisi rottia. Sota-ajan jälkeen ravinnosta teki toki tiukkaa, mutta meille tarjottu sapuska oli aivan hirveää, aivan hirveää.

Myöhemmätkään kokemukset viranomaisten käytöksestä eivät ole arpia peittäneet, enemmänkin päinvastoin:

– Elettäisiin kuin ihmiset, mutta mitä vielä! Petoja ovat. Elämä olisi todella mukavaa, jos ei kalvettaisi kuin rotat olkapäästä.

 

Esko kävi vajaa vuosi sitten katsomassa lapsuutensa kauheuden paikkoja Lausteen poikakodin maisemissa ystäviensä kanssa. Uusi retki on luvassa kesän aikana.

– Nyt niitä voi käydä jo katsomassa, Esko sanoo yli 70 vuoden takaisista pakkosijoitusmaisemista.

Kaupunkiuutiset julkaisi 2015 ja 2016 kaksi juttua Esko Oksasesta. Jutut ovat luettavissa:

https://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/273557-esko-oksasen-uskomaton-elamantaival

https://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/274781-esko-oksanen-jaksaa-ystavien-tuella

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset