fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Vielä seinät eivät kaadu, ensin ne koristellaan – Arx-talon jäähyväisiä vietetään purkutaiteen merkeissä

Arx-talon jäähyväisiä vietetään purkutaiteen merkeissä.
Auni Tuovisen takan oleva seinä on toistaiseksi musta. Ensi viikon loppuun mennessä se on täynnä taidetta. Kuva: Sara Aaltio
Auni Tuovisen takan oleva seinä on toistaiseksi musta. Ensi viikon loppuun mennessä se on täynnä taidetta. Kuva: Sara Aaltio

Verkatehtaan Arx-talolla ei säästellä kuumaliimassa ensi viikolla. Remonttiin menevän talon seinät tarjoavat lasten taideteoksille suuren kankaan.

Purkutaideviikon tuottaja Laura Kauppinen kertoo, että purkutaide tarjoaa lapsille ja lapsenmielisille erilaisen ja vapauttavan mahdollisuuden taidekasvatukseen.

– Arkin koko on monesti sellainen, mikä voi rajoittaa taidetta. Nyt on aika isot arkit, mutta siitä huolimatta taide riippuu tekijästä, joku tekee isompaa ja toinen haluaa tehdä pientä, Kauppinen toteaa.

Talon alakerta on galleriaa lukuun ottamatta lähes kokonaan taiteilijoiden käsissä. Eri purkutaidepisteillä käytetyt menetelmät ja teosten aihemaailmat vaihtelevat.

Taidetta uv-valossa

Kulttuurikasvattaja Auni Tuovinen suunnitteli maanantaina pistettä, jossa avaimena on sekasorto. Siellä seinälle saa kiinnittää mitä vain ja haluamallaan tavalla, vaikka liimata kumiankkoja kuumaliimalla seinälle.

Taidetta varten huoneen pöydälle on haalittu monenkirjava valikoima Arxin varastoista löydettyä kierrätysmateriaalia. Taidetta voi tehdä esimerkiksi elektroniikkaromusta ja vanhoista leluista.

Toiselle puolelle gallerian viereistä huonetta on suunnitteilla hallitumpi kokonaisuus. Viereinen kolo on verhoiltu mustalla kankaalla, sinne taidetta tehdään uv-valossa.

Taide näkyy Arx-talossa myös seinien ulkopuolelle. Keskiviikkona 20. marraskuuta Kaikki purkaa -tapahtumassa ulkoseinään heijastetaan talon menneisyyttä sekä lasten ja nuorten tapahtumaa varten tekemiä videoita.

Lauantaina viikko huipentuu Jäähyväiset Arx-talolle -tapahtumaan, jossa pääsee tanssimaan vaikkapa Kikattavan kakkiaisen diskoon.

Väistötilat kolmeksi vuodeksi

Ensi vuoden helmikuussa Arx jatkaa toimintaansa väistötiloissa toisella puolen Verkatehdasta. Crazy Townilta vapautuvat tilat ovat aiempaa pienemmät, mutta uuteen lähdetään toiveikkain mielin.

Vaikka talosta tulee lähtö, talossa opittu jatkaa mukana. Lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri korostaa, että nämä ovat jäähyväiset Arx-talolle, eivät toiminnalle.

Arvioilta noin kolmen vuoden väistön jälkeen Arx ja Aimokoulu saavan uuden kodin Verkatehtaan Opistotalosta.

Arx-talo on ollut jo yli 20 vuotta Hämeenlinnan lastenkulttuurin kehto. Aimokoulu aloitti toimintansa Arx-talossa vuonna 1995. Vuodesta 2003 asti talo on tarjonnut tilat myös lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin toiminnalle.

Ihan vielä talo ei sentään hiljene. Pääjalkaisia ja Prinsessoja -näyttely jatkuu galleriassa marraskuun loppuun asti. Remontin on tarkoitus alkaa vuoden 2020 alussa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset