Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Viemärilinja raivataan puhtaaksi uppotukeista - HS-Vesi valmistelee paineviemäriputken saneerausta

Kaupungin itäpuolen paineviemäriin tulee lisää kapasiteettia.
Uppotukit nostetaan kouran avulla lautalle. Kuvassa näkyvää teräspalkkia käytetään lautan kiinnittämisessä paikoilleen. Kuva: Riku Hasari
Uppotukit nostetaan kouran avulla lautalle. Kuvassa näkyvää teräspalkkia käytetään lautan kiinnittämisessä paikoilleen. Kuva: Riku Hasari

Vanajaveden Vanhakaupunginlahden pohjukasta Sairionrantaan kulkevalla linjalla raivataan lähiviikkojen aikana uppotukkeja. Raivaustyö on valmistelua HS-Veden suunnitelmille saneerata järvenpohjaa pitkin vedetty paineviemäriputki.

Uppotukkien noston urakoi Lopen Maa- ja Vesirakenne oy. Yrittäjä Tarmo Toivonen kertoo, että lautta uitettiin paikalle viime viikolla ja nyt sitä on valmisteltu rannassa työkuntoon. Tällä viikolla ennen varsinaisen noston aloittamista sukeltajat merkitsevät olemassa olevat linjat, jotta niitä osataan varoa. Uuden putken linja on jo aiemmin viistokaikuluodattu.

Tukkeja nostetaan lautalle kaivinkoneen kouralla.

– Kaikuluotauksen perusteella uppotukkeja on enemmän Sairion puolella lähellä vanhaa uittoränniä. Työn kesto riippuu siitä, miten paljon niitä loppujen lopuksi tulee vastaan, Toivonen kertoo.

Rantareitillä työmaa-alue

Lautalta tukit siirretään maihin Vanhankaupunginlahden pohjukassa ja kuljetetaan autokyydillä pois. Tämä alue on töiden ajaksi aidattu. Rantareittiä pitkin kulkevat on ohjattu kiertämään työmaan ohitse.

– Kyllä itse nostoon ainakin puolitoista, kaksi viikkoa menee, Toivonen arvioi.

Työn eteneminen on riippuvainen myös sääolosuhteista. Nyt Vanajavedessä on vain vähän jääpeitettä, joten sen rikkomiseen ei kulu juurikaan aikaa. Mutta jos sää pakastuu ja jäätyminen alkaa kunnolla, voidaan työt joutua myös keskeyttämään.

Varaputki häiriöitä varten

HS-Vesi aikoo saneerata kaupungin itäpuolta palvelevan vedenalaisen viemärilinjan tämän vuoden aikana. Kaupungin itäpuolen jätevedet Hauholta ja Tuuloksesta tulevaa 10-tien linjaa myöten ohjautuvat Vanajaveden alittavaan viemäriin.

– Sinne on tulossa uusi paineviemäri ja sen lisäksi varaputki mahdollisia häiriöitä varten. Tällä tavoin varaudumme myös itäpuolen asutuksen kasvuun Siirin suunnalla ja kapasiteetin lisäämiseen, kertoo suunnittelupäällikkö Jarno Laine HS-Vedestä.

Valmiiksi ennen veneilykautta

Töitä ei voida tehdä veneilykauden aikana, vaan ne on tarkoitus saattaa valmiiksi jo ennen sitä. Kuivalla maalla ja matalassa vedessä putki peitetään, syvemmällä se kulkee painojen kanssa pohjaan upotettuna. Matkaa vesistön alituksessa on 480 metriä.

Pohjassa kulkeva nykyinen viemäriputki on vuodelta 1982. HS-Vesi on varannut töihin kaikkiaan vajaat 600 000 euroa.

Sairionrannan asuinalueen paikalla sijainnut Finnforestin vaneritehdas lakkautettiin vuonna 1991. Tukinuitoissa Vanajaveteen uponneita tukkeja on raivattu varsinkin 1990-luvulla, mutta niitä on pohjassa edelleen runsaasti.

Seuraavaksi HS-Vesi ryhtyy suunnittelemaan Luukkaanlahdelta Kaupunginpuiston rantaan pitkittäin kulkevan viemärin uusimista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

5.8.2020

Päivän Hämeen Sanomat

11.8.2020

Fingerpori

comic