Kaupunkiuutiset

Vieraslajeille kyytiä

Hämeenlinnan luonto ja vesi -teemavuoden talkoot vieraslajien hävittämiseksi ovat tuottaneet tulosta.

Erityisen haitallisia vieraslajeja, kuten jättiputkia ja espanjansiruetanaa, sekä haitallisia vieraslajeja, kuten jättipalsamia ja lupiinia, torjuttiin Hämeenlinnassa luonto ja vesi -teemavuonna kaikkiaan 15 talkootilaisuudessa. Lupiineja poistettiin viidessä talkootilaisuudessa, jättipalsameja neljässä ja espanjansiruetanoita yksissä talkoissa. Parhaimmillaan jättipalsamin torjuntaan osallistui Hämeenlinnan keskustassa 220 henkeä.

Linnan Infra torjui kaupungin maalla varsinkin jättiputkea, jonka esiintymiä käytiin tarkistamassa kolmesti kesässä. Mekaanista torjuntaa ja pelargonihapon käyttöä laajennettiin ja torjuntatulokset olivat hyviä. Myös glyfosaattia käytettiin osassa esiintymiä.

Hämeenlinnan kaupunki teki yhteistyötä kansalaistoimijoiden kanssa. Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta sai informaatiota vieraslajien torjunnasta. Vieraslajien esiintymistä kerättiin tietoa aiempien vuosien tapaan ja kaupungin karttapalvelusta voi löytää esim. jättiputkien esiintymät (kartta.hameenlinna.fi). Tietoja vieraslajeista voi jatkossakin ilmoittaa kaupungin palautepalvelun kautta (http://kartta.hameenlinna.fi/eFeedback).

Kuntalaiset saivat Hämeenlinnassa tietoa vieraslajeista Vanajaveden Opiston luennolla, näyttelyssä, retkillä ja torjuntatalkoissa.

Vihervuoden päätapahtuman yhteydessä 2.6.2016 vieraslajit olivat torilla pidetyn kansanjuhlan yksi teema ja paikalla oli Lepaan opiskelijoiden tuoma kunttasydän, johon oli sijoitettu vieraskasveja ja muita kasvilajeja. Viranomaispalvelut järjesti näiden kasvien tunnistuskilpailun, johon seudun yrittäjät tarjosivat palkinnot. Tilaisuuden jälkeen ohjatulla keskustan puistoihin suuntautuneella kaupunkikävelyllä vieraslajeja nähtiin luonnossa.

Tietoa jaettiin kouluissa, oppilaitoksissa ja järjestöissä.

Vuoden 2016 alussa voimaan astunut vieraslajilaki velvoittaa kiinteistön omistajan hävittämään haitallisen vieraslajin tai rajoittamaan sen esiintymistä.

Vieraslajeista kuullaan myös maanantaina 14.11.2016 klo 18 Hämeenlinnan Kumppanuustalossa kasvikerhon tilaisuudessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset