Kaupunkiuutiset

Vihreästä sähköstä ollaan valmiita maksamaan

Osa sähköstä tuotetaan ns. vihreänä ekosähkönä, mikä Suomessa käytännössä tarkoittaa vesi-, tuuli-, aurinko- tai biovoimalla tuotettua sähköä.

Kuluttajan ainoa keino varmistua siitä, miten hänen oma sähkönsä on tuotettu, on alkuperätakuu.

Eri sähkötuotteiden vertailu onnistuu Energiaviraston ylläpitämässä www.sahkonhinta.fi -verkkopalvelussa, jossa varmennetut sähkötuotteet on merkitty vihreällä lehdellä.

– Alkuperämerkityn sähkön ostaminen on järkevää ja helppoa. Sähkön myyjä ei saa merkitä lehdykällä sitä sähköä jonka alkuperää ei ole voitu varmentaa. Toisin sanoen varmentamatonta sähköä ei saa myydä uusiutuvalla energialla tuotettuna, viestintäpäällikkö Leila Timonen Motivasta sanoo.

– Kuluttajalle on tarjolla runsaasti erilaisia sähkötuotteita. Kilpailuttamista varten kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa omat kulutustiedot, miettiä itselle sopivan sopimuskauden pituus ja sitten vertailla hintoja ja myyntiehtoja. Valitsemalla uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä varmistaa, että tukee kestävää energiantuotantoa.

Uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä voi saada hyvinkin kilpailukykyiseen hintaan.

– Energiaviraston hintavertailupalvelu on kuluttajalle selkeä tapa selvittää, mistä voi ostaa uusiutuvalla tuotettua sähköä edullisesti. Kuluttajalta vaatii viitseliäisyyttä selvittää sähkönsä alkuperää, mutta työ kannattaa.

Entistä useampi kuluttaja haluaa vihreää sähköä ja on myös valmis maksamaan siitä.

– Ne kuluttajat, jotka juoksevat tiukasti tarjousten perässä, eivät aina ole kiinnostuneet sähkön alkuperästä, koska heillä ostopäätös perustuu hintaan. Viime vuosina kuluttajien arvostus vihreää sähköä kohden on kasvanut, Sanna Laine Ekosähkö Oy:n markkinoinnista sanoo.

Vihreä Ekosähkö on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla.

– Meillä sähkö on myös täysin kotimaista, joten sen alkuperän voi jäljittää.

Suurin osa yhtiön tuotantolaitoksista on pienvoimalaitoksia, joiden ympäristövaikutukset ovat vähäisemmät kuin suurten voimalaitosyksikköjen.

– Valtaosa Suomessa myytävästä vihreästä sähköstä tuotetaan suurissa vesivoimalaitoksissa, jotka voivat sijaita myös ulkomailla. Ekosähkön tavoitteena on lisätä kotimaisen uusiutuvan energian tuotantoa.

Ekosähkölle vesivoimaa tuottavat Pyhännänkosken vesivoimalaitos Ristijärvellä ja museovesivoimala Noormarkussa.

Tuulivoima on peräisin Lumituuli Oy:n Lumijoen voimalasta.

St1:n omistaman Biofuels Bionolix -laitoksen biokaasu Karanojalta Hämeenlinnasta tuli Ekosähkön energialähteeksi vuonna 2011.

Laineen mukaan Ekosähkön tuotanto ja prosessointi tekevät siitä hieman muuta sähköä kalliimman.

– Kerrostaloasukkaalle se voi käytännössä merkitä muutaman euron vuotuista suurempaa sähkölaskua. Omakotitaloasukkaalle Ekosähkö on jo hieman isompi valinta, sillä hän voi joutua maksamaan sähköstään vuodessa kymppejä tai satasia enemmän.

– Viime vuonna myymästämme Ekosähköstä 33 prosenttia oli tuotettu tuulivoimalla, 3 prosenttia vesivoimalla ja 64 prosenttia bioenergialla, josta suuri oli puuperäistä energiaa muun muassa haketta, oksia ja sahausjätettä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset