fbpx
Kaupunkiuutiset

Vihtamestari ei tee vastaa

Iittalassa asuvalle Pekka Heinolle vihta ja vasta eivät ole sama asia.

– Olen vihtamestari, Heino sanoo.

Vihdalla ja vastalla on selvä ero.

– Vihta ladotaan latteaksi, mutta vasta on ladonnaltaan pyöreä. Vasta sidotaan yhdellä pannalla esimerkiksi siten, että vitsakset pujotetaan valmiiseen pantaan.

Vihdanteon hienoudet Heino oppi aikanaan maailmanmestarilta.

– Alkeet sain jo omalta isältäni pikkupoikana, mutta varsinaiset hienoudet opin vihdanteon maailmamestarilta. Pikkupoikana tein Tampereen Saunaseuralle vihtoja, mutta silloin siteeksi kelpasi lenkki, Heino sanoo.

Hyvän vihdan ominaisuus on kestävyys.

– Sillä kylpee useammin kuin kerran, vaikka vihta olisi ollut kuivattunakin.

Kestävyyden salaisuus on vihtatarpeiden keruun ajankohdassa.

– Vihdakset on kerättävä ensimmäisestä juhannuksenjälkeisestä nousevasta taivaallisesta kuusta 4–5 vuorokautta. Tuolloin puun nestekierto on loppunut ja lehti kestää oksassa parhaiten.

Hyvässä vihdassa on raudus- ja hieskoivua. Rauduskoivu tekee vihdasta kestävän, hieskoivu tuo vihtaan sen tuoksun. Vihtaa voi pehmentää lisäämällä siihen lehmusta tai karhentaa sitä tammella. Erittäin hyvä vihta tulee laittamalla koivun sekaan katajaa. Kataja ei pistele, vaikkei sitä ehkä heti uskoisikaan.

Kumilenkit pannassa

Kun vihdakset on kerätty, Heino suoristaa ne. Suoristus tarkoittaa vitsaksien perkaamista lehdistä ja pienemmistä oksista noin yhden kolmasosan osalta. Näin vihdan kädensijaan ei jää lehtiä.

Heino sitoo kimpun koivun vitsaksella, joka on noin puolen lyijykynän paksuinen. Pituutta saa olla noin 60 senttiä.

– Siteen toinen pää on jalan alla ja samalla väännän siteeseen kierrettä. Hyvin tärkeää on pitää side koko ajan kierteellä ja jännitys päällä, muutoin vitsas katkeaa. Siteestä tulee tällä tavoin erittäin kestävä. Jos siteen jännitys laukeaa kesken kiertämisen, se katkeaa helposti. Lopuksi vielä kuorin siteen, vaalea side tuo vihtaan ulkonäköä.

Ladontaa ei pidä hutiloida

Siteen teon jälkeen Heino latoo oksat nippuun.

– Periaate on, että lehtien harmaa puoli eli alapuoli asettuu ulospäin. Jos lehtien kiiltävä puoli on ulospäin, lehdet tarttuvat ihoon. Kun nipussa on sopivasti vihdaksia, käännän kimppua puoli kierrosta ja ladon taas uudet vihdakset samalla tavoin kimppuun.

Vihdan oikea sidontatapa tekee vihdasta kestävän. Sidos takaa, ettei vihta kuivuessakaan purkaudu. Kun sidettä kierretään kädensijaan, on olennaista pitää koko ajan kierteessä.

– Jos syyt suoristuvat side katkeaa helposti. Kun side pysyy kierrettynä se kestää kovankin vedon ja kiristyksen.

Vihdanteon vaikein vaihe on sidos. Sidoksen teko alkaa työntämällä side vihdan juuresta läpi. Sen jälkeen side kietaistaan kertaalleen kädensijan ympäri. Side vedetään alas kohden kädensijan päätä, työnnetään vitsaksien sisään ja kietaistaan uudestaan kädensijan ympäri. Lopulta siteen pää työnnetään kädensijan sisään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset