fbpx
Kaupunkiuutiset

Viiden gramman sisupussi

Mitä yhteistä on Marianne-karkilla, luottokortilla ja hippiäisellä? No, kaikki painavat suunnilleen saman verran eli 5g. Vertailulla ei ole tieteellistä pohjaa kuin hippiäisen osalta, joka lintukirjojen mukaan painaa vajaat tai runsaat 5g. Mariannen ja Visan painon ilmoitti Prisman karkkivaaka. Luottokortti on lisäksi yhtä pitkä kuin hippiäinen (8,5 cm).

Punnituksen tarkoitus on todistaa, että hippiäinen ei käytännössä paina mitään, eikä sen kuuluisi selvitä hengissä Suomen talvesta. Eikä se selviäkään jos talvi on tarpeeksi kova. Puiden oksilla lymyäviä hyönteisiä, hämähäkkejä ja toukkia ei lyhyen ja hyytävän talvipäivän aikana ehdi löytää tarpeeksi ja noutaja saapuu jonakin yönä. Noin puolet kannasta jää Suomeen talveksi ja joinakin vuosina käytännössä kaikki kuolevat.

Silloin vastuu lajin säilymisestä siirtyy niille, jotka muuttavat talveksi Eurooppaan. Hippiäinen ei ole kurki, joka majesteettisesti kaarrellen ylittää Pyreneiden vuoriston. Viiden gramman höyhenpallon kohtaloksi voi koitua jo Suomenlahti, jos tuuli ei ole suotuisa. Joku sisupussi aina selviytyy ja niin voivat kuusimetsät ensi kesänäkin täyttyä lentävistä luottokorteista.

 

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset