Kaupunkiuutiset

Viiden lajin kamppailulajikurssi

Hämeenlinnalaisseura Kushin-Kan aloittaa syyskuussa 7–14-vuotiaille suunnatun kamppailulajikurssin. Nimensä mukaisesti kyse on kamppailulajeista, mutta tällä kertaa ainutlaatuisesti viiden eri lajin yhdistelmästä. Seuran ohjaajat opettavat karaten, hokutoryu ju-jutsun, kickboxingin, brasilialaisen jiujitsun ja kenjutsun perusteita. Perustaitoja mitataan syys- ja kevätkauden päätteeksi erilaisilla kokeilla.

– Tämä on aivan uudenlainen kokeilukurssi koko Suomessa. Tavoitteena on pitää nuori jossakin harrastuksessa nykyistä pitempään mukana. Kamppailulajikurssi sopii erittäin hyvin myös muita urheilulajeja harrastaville, sillä koordinaation kehittäminen kamppailulajikurssin yksi perusasioista. Koordinaatiota ja liikunnallisia perustaitoja tarvitaan puolestaan kaikissa urheilulajeissa, idean isä, Kushin-Kanin puheenjohtaja Harri Heikkari kertoo.

– Meillä on pitkä kokemus junioritoiminnasta, ja olemme jo pidempään pohtineet lapsille ja nuorille suunnatun liikuntatarjonnan kehittämistä. Seuramme on kasvanut monilajiseuraksi, ja valmentajillamme on paljon tietotaitoa eri lajeista, toteaa Heikkari.

Paitsi koordinaatioon, niin myös oikeanlaiseen sali- ja harjoitustilannekäyttäytymiseen kiinnitetään kurssilla huomiota. Itämaisten kamppailulajien luonteeseenhan kuuluvat selkeät käyttäytymisen pelisäännöt.

Kurssilla valmennetaan samalla siirtymisiin eri harjoitusryhmien kesken. 7–10-vuotiaille tehdään helpommaksi vaihtaa vanhempien ryhmään, alle 14-vuotiaille tarjoutuu puolestaan luonteva väylä päästä mukaan aikuiskursseille. Harri Heikkari muistuttaa, että kaikissa lajeissa nuorten lopettamispäätökset ja dro-out-ilmiö asettuvat valtaosin juuri tuohon 14-vuotiaiden ikäluokkaan, kun elämään tulee kaikenlaisia muita virikkeitä.

– Haluamme madaltaa kynnystä jatkaa aikuisten ryhmissä, jotta lopettamispäätökset eivät johtuisi ainakaan tästä syytä. Siirtymisestä uusien ihmisten pariin pyritään tekemään mahdollisimman vaivatonta ja luontevaa.

– Kun kyse on viidestä eri lajista, myös ohjaajat vaihtuvat kulloisenkin lajin mukaan. Tämä voi olla nuoremmille välillä haastavaa, mutta asiansa osaavien ohjaajien kanssa tämäkin hoitunee loppujen lopuksi kivuttomasti, Heikkari uskoo.

Kurssilla pureudutaan kamppailulajien perusasioihin, jotka ovat kaikissa lajeissa samanlaiset – tehdään kuperkeikkaa, kehitetään yleensä kehon hallintaa ja liikkuvuutta.

– Harjoittelusta tulee tavoitteellista, kun näitä yksityisasioita mitataan tasokokeissa puolivuosittain. Esimerkiksi kuperkeikan tekeminen syyskauden lopulla voi olla ensimmäisiä tasokokeita, Heikkari avaa harjoittelun lähtökohtia.

Lajitekniikka tulee hiljakseen mukaan, mutta esimerkiksi alkulämmittelyt ja jumpat ovat kaikissa lajeissa käytännössä aivan samanlaiset.

Kushin-Kanin tuleva harjoitustoiminta on suunniteltu niin, että pitkiä taukoja tulee aikaisempaa vähemmän. Esimerkiksi loma-aikoina järjestetään leirityyppisiä valmennustilaisuuksia viikkoharjoitusten sijaan.

Kamppailulajin peruskurssi maksaa nuorille 60 euroa, jonka voi maksaa seuran ns. ”kymppikortilla”. Samalla kortilla voi maksaa myös aikuisten harrastusmaksuja.

– Salivuokrat ovat edelleen seuralle niin korkeat, ettei ilman osallistumismaksuja toiminta ole mahdollista, Harri Heikkari sanoo.

Kamppailulajikurssi: Tiedustelut ja ilmoittautuminen puh .040 – 540 1916, sähköposti harri.heikkari@kushin-kan.fi

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset