Kaupunkiuutiset

Viikingit taistelun tiimellyksessä

Hämeen linnan keskiaikayhdistys ry järjestää Hämeen keskiaikamarkkinat 19.–21.8. noin parinsadan talkoolaisen voimin. Tarjolla on viikinkitaistelua, jousiammuntakilpailut, leikareita, pillipiipareita, silmänkääntäjiä, lastenohjelmaa, keskiaikaharrastajien leiri ja Linnanpuistoon levittäytyvä laaja markkinatori.

Tapahtuman teemana on tänä vuonna merenkulku. Teemaan liittyen markkinoilla nähdään viikinkien maihinnousutaistelu lauantaina kello 13 ja sunnuntaina kello 12.

Jaakko Kaleva on kerännyt näytökseen liki 80 taistelijaa ympäri Suomea.

– Taistelijoita on Viikinkiajan laiva ry:n, Faravidin Susien ja Vanajan Susien riveistä. Kaksi vierasta viikinkiuiskoa lähestyy hämäläiskylää Vanajalta. Kaupankäynnin sijaan päädytäänkin taistelun tiimellykseen, keskiaikayhdistyksen edustajana ja viikinkimiekkailuseura Vanajan Susien puheenjohtajana toimiva Kaleva kertoo.

– Teema sopii hyvin Hämeenlinnassa vietettävään luonto ja vesi -teemavuoteen, keskiaikayhdistyksen toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara toteaa.

Lapsille järjestetään merenkulkuteemaan liittyen Laivapojan navigointikoulu.

– Navigointikoulussa opetellaan navigoinnin perusasioita, kuten ilmansuuntia, kompassin käyttöä, sijainnin määrittämistä, kulkusuunnan asettamista ja vaikkapa aurinkokellon käyttöä.

– Lauantaina esiintyvä sopraano Laura Pyrrö lupasi valita ohjelmistoonsa merellisiä lauluja. Keskiaikaleiri ja värjärit Vanajaveden rannassa liittyvät tavallaan myös teemaan, Hallanvaara selvittää.

Vanajan rantaan levittäytyvä keskiaikaleiri on suurempi, kuin aikaisemmin. Paikalla on lähes sata telttakuntaa ajanmukaisine asuineen, leirivarusteineen ja nuotiotulineen.

Tapahtumassa ei nähdä tänä vuonna Rohan Tallien hevosturnajaisnäytöstä, mutta markkinoilla voi tutustua norjanvuonohevosiin.

– Halusimme uudistaa ohjelmaa. Uutena numerona nähdään norjanvuonohevosten päätön historia, hauska esitys, jossa kerrotaan tämän hevoslajin kehityksestä. Norjanvuonohevosten esityksiin museo Militarian kentällä osallistuu neljä hevosta, yksi vuohi ja parisen kymmentä ihmistä, Hallanvaara mainostaa.

Tapahtumassa kuullaan ensimmäistä kertaa puolalaista Tryzna ja englantilaista Larkspur-yhtyettä. Molemmat soittavat keskiaikaista kansanmusiikkia, ja Tryzna järjestää myös soitintyöpajan lapsille. Markkinaviikonloppuna kuullaan myös Härkätien Leikareita, Räikkää, Ants in the Pantsia, Markus Maankiertäjää ja Virnaa.

Perjantaina 19.8. markkinoille on vapaa pääsy kello 14–20. Kello 20 alkaen vietetään Säädyttömien yötä, ja Linnanpuiston lavalla soittavat kelttimusiikkiyhtye Isara, tamperelainen folk rockia soittava Greenrose Faire ja latvialainen Obscurus Orbis. Säädyttömien yössä esiintyy myös tulitaideryhmä ”Sparks!”.

Lauantaina on mahdollista osallistua Hämeen Kesäyliopiston järjestämään Häme-seminaariin, johon FT Anna-Maria Vilkuna on koonnut mielenkiintoisen ritariteemaisen ohjelman, tai illastaa linnan tykkitornissa Linnanravintola Brahen järjestämissä pidoissa.

Yhdistys- ja talkoopohjalta järjestettävät Hämeen keskiaikamarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta. Tapahtumaan odotetaan edellisvuosien tapaan runsasta pariakymmentätuhatta kävijää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset