fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Viisiottelun harrastamisen voi aloittaa vanhempanakin

Hevosen selkään on noustava ja miekkailuakin treenattava.
Juoksuosuuksien välissä ammutaan laserpistoolilla viisi osumaa mahdollisimman nopeasti maksimissaan 50 sekunnin aikana. Kilpailua johtava urheilija lähtee juoksuammuntaan ensimmäisenä. Muut lähtevät piste-eron mukaiseen taka-ajoon. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa. Kuva: Antti Simola
Juoksuosuuksien välissä ammutaan laserpistoolilla viisi osumaa mahdollisimman nopeasti maksimissaan 50 sekunnin aikana. Kilpailua johtava urheilija lähtee juoksuammuntaan ensimmäisenä. Muut lähtevät piste-eron mukaiseen taka-ajoon. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa. Kuva: Juha Kallio

Nykyaikainen viisiottelu ei ole niitä helpoimpia lajeja harrastaa, mutta viime syksynä perustettu Hämeenlinnan 5-ottelijat pyrkii vuoden 1952 Helsingin olympialaisten hengessä edistämään jaloa, mutta Suomessa paljolti unohtunutta lajia.

Nykyään lajia on kehitetty eri ikäryhmille sopivammaksi ja yleisöystävällisemmäksi.

– Ylivoimaisesti hankalin laji on ratsastus, kun lajista ei ole kokemusta eikä ole hevostakaan. Miekkailua olen nyt kokeilut ensimmäistä kertaa elämässäni, ratsastusta en ole päässyt kokeilemaan. Miekkailu on vaikea laji, koska miekkaa on pidettävä sormiotteella. Muut lajit olivat jollain tavoin tuttuja, vaikken mikään uimari olekaan, sanoo ikänsä urheilut ja monia lajeja kokeillut seuran juoksuvalmentaja Hannu Lähteenmäki.

Kisailemaan Lähteenmäki ei lähde.

– Jo pelkkä ratsastus on sellainen laji, ettei sitä kilpailumielessä olisi helppo lähteä harrastamaan. Ensiksi pitäisi hankkia hevonen ja sen jälkeen alkaa vielä opetella ratsastamaan. Ainoa mahdollisuus olisi treenata jollakin lainahevosella. Esteiden ylitys ratsain on turvallisuuskysymys.

Ikänsä urheillut ja monia lajeja kokeillut Hannu Lähteenmäki kiinnostui 5-ottelusta. Kuva: Juhani Karvonen
Ikänsä urheillut ja monia lajeja kokeillut Hannu Lähteenmäki kiinnostui 5-ottelusta. Kuva: Juhani Karvonen

Seuran puheenjohtaja Antti Simolalle viisiottelun harrastus alkoi lähes puhtaalta pöydältä. Pitkään judotoiminnassa ja muussa liikunnassa mukana olevalle lajit olivat pääosin täysin uusia.

– On hienoa lähteä opettelemaan itselle täysin uusia lajeja näin yli kuusikymppisenä. Miekkailua olen harrastanut nyt neljä kuukautta. Seuramme ensimmäinen miekkailukurssi käynnistyi uudella salillamme helmikuun alussa ja kurssin päätöstilaisuus järjestettiin kymmenen viikkoa myöhemmin huhtikuun lopulla yhdessä Hyvinkään Miekkailuseuran kanssa kisailun merkeissä. Miekkailun nopea käynnistäminen oli mahdollista, koska saimme seuran jäseniksi joukon entisiä hämeenlinnalaisia miekkailijoita. Samalla pääsimme hyödyntämään jo pitkään telakalla olleen paikallisen miekkailuseuran välineitä ja laitteita, sanoo Simola.

Simola on harrastanut juoksuammuntaa myös sen neljä kuukautta.

– Uintikurssin saimme käyntiin vasta toukokuussa oman uintivalmentajamme Sulevi Pellisen myötä. Nyt vapaauintini alkaa jotenkin jo toimia. Käännökset ovat vasta työn alla. Ratsastuksen aloitin vasta toukokuussa ja kuun lopussa olin viikon ratsastusleirillä Ypäjällä. Ratsastus poikkeaa täysin muista lajeista. Ratsastajan haasteena on, ei vain oman kehon ja sen liikkeiden tunnistaminen, vaan myös hevosen liikkeiden ja kehon viestien tunnistaminen. Selvittelemme parhaillaan, kuinka seurana pystymme tukemaan ratsastuksen aloittamista ja harjoittamista.

– Haluan osaltani havainnollistaa, että nykyaikainen 5-ottelu sopii kaiken ikäisille. Lisäksi sen monipuolisuus kiehtoo. Se on todella hieno yhdistelmä fyysisyyttä, mutta myös taitoa ja tekniikkaa sekä taktiikkaa.

Laji on tällä hetkellä Suomessa varsin pieni, mutta Hämeenlinnan olympialaisten hienon tarinan kautta on tarkoitus aluksi alkaa viestittämään, mitä laji nykyään pitää sisällään.

– Haemme uusia jäseniä miekkailukurssien ja 5-ottelukoulujen kautta. Alaikärajana pidämme toistaiseksi 13 vuotta. Tavoitteenamme on jäsenmäärän kasvamisen myötä nykyisten sali- ja ratavuorojen lisääminen, nykyisten ja uusien valmentajien koulutuksen sekä jäsenistön kilpailuharrastuksen tukeminen.

Tällä hetkellä päätös on olemassa PM- ja SM-kisojen toteutuksesta Hämeenlinnassa ja ajankohta on lauantaina 29.8.2020. Mastersien vuoden 2022 MM-kilpailujen hakuprosessi on käynnistynyt ja Kansainvälisen nykyaikaisen viisiotteluliiton (UIPM) päätöstä voidaan odotella vielä tänä syksynä..

Suomessa on tällä hetkellä nykyaikaisessa 5-ottelussa kaksi kilpailijaa, jotka ovat ehdolla Tokion olympialaisiin, Eevi Bengs ja Laura Salminen.

Viisiottelu

Koostuu viidestä lajista: miekkailu kalvalla, ammunta ilmapistoolilla, vapaauinti, esteratsastus ja maastojuoksu.

Aiemmin lajiin kuuluivat maastoratsastus, miekkailu, ammunta, vapaauinti ja maastojuoksu.

Nykyisin uintimatka on lyhentynyt.

Ratsastus on muuttunut maastoratsastuksesta turvallisemmaksi esteratsastukseksi.

Miekkailu on säilynyt lajina lähes entisellään.

Ammunta ja juoksu on yhdistetty ampumajuoksuksi, jossa juoksuosuus on 4 x 800 metriä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset