Kaupunkiuutiset

Viivan eri merkityksiä

Hämeenlinnan Taiteilijaseura juhlii 70-vuotistaivaltaan näyttelyllä Hämeenlinnan Taidemuseossa. Piirtämisen perinnettä kunnioittavan näyttelyn teemaksi on valittu viiva. Juhlanäyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Kati Kivinen. Se esittelee runsaat 30 teosta 16 Hämeenlinnan taiteilijaseuran jäsentaiteilijalta; Piela Auviselta, Anna-Kaisa Haanaholta, Pirjo Heinolta, Anni Honkajuurelta, Heli Huotalalta, Ismo Hyväriseltä, Olli Larjolta, Piia Liesteeltä, Eira Lähteiseltä, Hannele Parviaiselta, Mimmi Pearlmanilta, Kukka Pitkäseltä, Minttu Saariselta, Katri Stenbergiltä, Jukka Teittiseltä ja Anne Vilkunalta.

Taiteilijat käsittelevät viivaa ja sen merkityksiä eri näkökulmista ja eri tekniikoita hyödyntäen. Näyttely tarjoaa monipuolisen valikoiman piirroksia, maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, installaatioita, video- ja ääniteoksia.

 

Taiteilijaseuran puheenjohtajan Minttu Saarisen maalaukset käsittelevät kommunikoinnin vaikeutta.

Viivaa kankaan pintaan piirtää leveä lasta, tela ja vaakasuuntaiset valumat. Maalauksissa on myös tekstikatkelmia taiteilijan vanhoista päiväkirjoista. Ääniteokseen ”Viivan armo” Saarinen keräsi materiaalia sosiaalista mediaa hyödyntäen.

– Pyysin ihmisiä kommentoimaan, mitä heidän mieleensä tulee sanasta viiva. Kommenteista syntyi teoksen melodinen tarina.

Pirjo Heinon 16-osainen, monotypiaa ja maalausta yhdistävä teossarja ”Samalla viivalla” toistaa taiteilijan omakuvaa eri väreissä. Heino tutkii ihon ja hiusten värin vaikutusta identiteettiin ja ennakkoluuloihin. Taiteilija toivoo, että olisimme samalla viivalla ihon väristä riippumatta.

 

Hämeenlinnan Taiteilijaseura sai alkunsa 1940-luvun lopulla, kun paikalliset taiteilijat ja taiteen harrastajat kokoontuivat yhteisiin piirustusiltoihin, niin kutsuttuun hiilikerhoon. Vuonna 1948 perustettiin Hämeenlinnan Taideyhdistys ja hiilikerhosta tuli yhdistyksen kuvataiteen jaosto. Piirtämisen perinne jatkuu edelleen. Taiteilijaseuran jäsenet kokoontuvat nykyisin yhteisiin elävän mallin piirustusiltoihin Poltinahon Taidekasarmille. Piela Auvisen teos ”Uneton” sai alkunsa tällaisesta piirustusillasta. Auvinen on siirtänyt istuvasta naishahmosta tekemänsä croquispiirroksen keraamisille laatoille.

Perinteisempää hiilipiirrosta edustavat Eira Lähteisen ja Anne Vilkunan teokset. Vilkunan Pako-sarjan piirroksissa viiva karkaa maalauspohjilta museon seinälle. Piirrosten on aiheena pako; valppaat ja uteliaat jänishahmot pakenevat kohti tuntematonta.

 

Teosten aihepiirit kytkeytyvät paitsi viivaan myös luontoon ja sen nykytilaan. Kukka Pitkäsen yhdeksän metriä pitkä ja puolitoista metriä korkea piirrosinstallaatio ”Hajoavaa” käsittelee juuria, juurettomuutta ja hajoamista. Teos on prosessuaalinen, Pitkänen piirtää sen valmiiksi taidemuseolla näyttelyn aikana. Yleisöllä on mahdollisuus seurata taiteilijan työskentelyä.

– Juuret ja rihmastot ovat kiinnostaneet minua jo pidemmän aikaa. Idea hajoavasta maasta syntyi kävelylenkillä Ahvenistolla, Pitkänen kertoo.

– En ole ennen työskennellyt tässä mittakaavassa. Minulla ei ole tarkkaa luonnosta. En siis tiedä vielä varmasti, miltä valmis työ näyttää. Teos elää hetkessä.

Minttu Saarinen on kehittänyt näyttelyä varten Kaija Vuolas -nimisen performanssihahmon.

– Kaija Vuolas on kärkäs 70-vuotias täti. Olen lainannut hahmoon äitini ja isoäitini piirteitä, mutta höystän Kaijan juttuja ja näyttelykierroksia sopivasti huumorilla, Saarinen luonnehtii.

 

Näyttelyyn liittyy runsas oheisohjelma.

– Taidemuseossa on performansseja, työpajoja, yleisöopastuksia ja kuraattorikierros, Hämeenlinnan Taidemuseon amanuenssi Maria Laine mainostaa. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös taiteilijaseuran 70-vuotisjuhlakirja.

Viiva – Hämeenlinnan Taiteilijaseura 70 vuotta -juhlanäyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseon Engel-makasiinissa 13.5. asti. Kuraattori Kati Kivinen esittelee näyttelyä 8.4. kello 14 ja Minttu Saarisen performanssihahmo Kaija Vuolas 14.4. ja 21.4. kello 14.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

1.12.2020