fbpx
Kaupunkiuutiset

Villiyrtit osa 2: Monikäyttöinen nokkonen on todellista luonnon superfoodia

Moneen käyttöön soveltuva nokkonen on myös luonnon todellista superfoodia. Kuva: Kimmo Rikkonen
Moneen käyttöön soveltuva nokkonen on myös luonnon todellista superfoodia. Kuva: Kimmo Rikkonen

Suomen luonnon ravinnepitoisin ja eniten mineraalisuoloja sisältävä kasvi on nokkonen.

Tämä monelle tuttu kasvi on oikea rautaisannos vitamiineja, hivenaineita, rautaa, kalsiumia ja karoteenia.

Sen lisäksi, että nokkonen on luonnon todellista superfoodia, niin samalla se on myöskin hyvin monikäyttöinen kasvi: soveltuu usealla eri tavalla ruuanlaittoon, toimii rohdosyrttinä moniin sairauksiin ja kipuihin, vahvistaa elimistön omaa järjestelmää, haudutettua nokkosvettä voi käyttää kasvovedeksi ja hiusten pesuun sekä varren kuidusta pystyy valmistamaan villaa tai narua.

 

Nokkosen kerääminen tapahtuu alkukesästä, jolloin koriin päätyy nuoret lyhyet versot. Tällä tavoin nokkosen keruukautta voi myös pidentää, sillä se kasvattaa uuden verson tilalle. Pidemmäksi kasvettuaan siitä hyödynnetään lehdet ja vielä loppukesästä kasvista saadaan supervitamiini-pommit eli siemenet. Nokkonen varastoi itseensä nitraattia, joten keruupaikka pitää olla puhdas maaperältään ja paras keruuaika on muutaman aurinkoisen päivän jälkeen.

 

Nokkosen poltinkarvojen aiheuttama polte iholla on varmasti monelle tuttu, joten kasvia kannattaa käsitellä hanskat kädessä. Poltinkarvojen poltteen saa pois kuivattamalla kasvin tai nopeasti ryöppäämällä kiehuvassa vedessä.

 

Ruuanlaitossa nokkonen sopii mausteeksi useisiin ruokiin mm. keittoihin ja muhennoksiin sekä lettuihin. Jo vuosisatoja sitten nokkosta on käytetty ruuanlaitossa pinaatin tapaan.

Nokkosta ei suositella sydän ja munuaisvaivoja sairastaville.

 

Kimmo Rikkonen

Kirjoittaja on erä- ja luonto-opas Luontopalvelu Korpivalkeassa.

 

Hyvää nokkosesta

Nokkossipsit valmistuvat helposti uunissa, kun levittää lehdet pellille, voitelee öljyllä ja paistaa reilu viisi minuuttia, kunnes lehdet ovat rapeita.

Makoisan nokkospeston valmistat sekoittamalla: 1l nokkosen lehtiä (kiehauta), 1 dl auringonkukan/pinjansiemeniä, 2–3 valkosipulinkynttä, 1–2 dl ruoka-/oliiviöljyä ja 1 tl suolaa.

Lue juttusarjan edellinen osa: Villiyrtit: Vuohenputki antaa makua – Katso resepti kesäiseen vuohenputki-mansikkasalaattiin

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset