Kaupunkiuutiset

Virallisiin yhteydenottoihin 
ei suostuta vastaamaan

Hämeenlinnan kaupungin viime vuosina sekavaksi kehittyneeseen konserttitoiminnan järjestämis- ja tukemiskäytäntöihin on ilmestynyt uusi ja hämmentävä piirre: Hämeenlinnan kaupungin virallisen diaarion* kautta käsittelyyn lähetetyt Hämeenlinnan orkesteriyhdistyksen kirjeet eivät koskaan edenneet käsittelyyn saakka.

– Ne yhteydenotot tuntuvat ”kadonneen”. Kun kysytään, meille ei vastata. Kun teemme esityksiä kaupungin johdon toiveiden mukaan, niitä ei käsitellä. Orkesteriyhdistyksen mihinkään esitykseen ei kommentoida tai vastata. Olemme kuin koulukiusattuja. Meidät pyritään nitistämään vaikenemalla, orkesteriyhdistyksen puheenjohtaja Maire Rissanen päättelee yhdistyksen saaman kohtelun perusteella.

– Mutta mehän jatkamme, Maire Rissanen nauraa heläyttää vaikeuksienkin keskellä. Rissasen mukaan kaupunginorkesterin kaupungin eri pitäjissä järjestämät konsertit ovat saaneet hyvän vastaanoton.

– Haluaisimme kehittää tällaista asiakaslähtöistä toimintaa, mutta kaupunki sitä ei tue. Nyt mennään talkoopohjalla.

Kaikkein huolestuttavinta Rissasen mukaan on se, että kaupungin diaarion kautta lähetetyt kirjeet eivät ole edenneet mihinkään.

– Kuka päättää, että yhteydenottomme ”katoavat” jonnekin, Rissanen kysyy.

Kaupunginorkesteri on jäänyt viime vuosina syrjäytetyksi, kun pääosa kaupungin klassisen musiikin konserttituesta suuntautuu Sibelius-säätiön kautta ostopalveluihin, eli käytännössä konserttiostoihin Sinfonia Lahdelta. Paikallinen orkesteriyhdistys on käynyt samaan aikaan taistoa olemassaolostaan, kun kaupunki on systemaattisesti vetänyt tukieurojaan pois paikalliselta orkesteritoiminnalta.

– Jos meidät halutaan kuopata, niin sanottaisiin se avoimesti ja julkisesti. Se selkiyttäisi meidänkin toimintaa. Minun mielestäni ei ole sivistynyttä hallintoa jättää vastaamatta virallisesti lähetettyihin neuvottelupyyntöihin.

– Sanottaisiin suoraan, että Hämeenlinnan kaupunki ei halua Hämeenlinnan kaupunginorkesterin tarjoamia konserttipalveluja. Se olisi paljon sivistyneempää ja oikeudellisesti kestävämpää kuin tällainen kuurupiilo, jota on leikitty nyt vuositolkulla.

Maire Rissanen toivoo samalla selvyyttä siihen, kuka tällaisesta oman kaupunginorkesterin alasajosta on päättänyt – virkamies- vai luottamushenkilöjohto?

– Olen ollut asiasta virallisesti yhteydestä niin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautioon (kok.) kuin virkamiesjohtoon. Lopputulos on sama – luvataan tarttua asiaan, mutta mitään ei kuulu. Aitoa ja avointa?

Rissanen kertoo orkesteriyhdistyksen laatineen vuoden 2018 loppuun kestävän toiminta- ja taloussuunnitelman Sari Raution antaman neuvon perusteella. Suunnitelma pyydettiin juuri sen vuoksi, että orkesteriyhdistyksen toiminnan jatkuvuudesta olisi varmuus.

– Se suunnitelma meni kaupungin diaarion kautta viime vuoden lokakuussa. Kukaan ei ole reagoinut mitenkään. Kuinka tämä on mahdollista, Rissanen ihmettelee.

Elämänlaatulautakunta käsittelee huomenna torstaina osaltaan ensi vuoden tilausbudjettia. Ehdotuksen mukaan avustusten myöntämisperusteet pysyvät ennallaan.

* Diaari eli diaario tarkoittaa luetteloa, johon merkitään aikajärjestyksessä virastoon tai laitokseen saapuneet tai sieltä lähteneet asiakirjat. Sana pohjautuu latinan sanaan diarium, joka tarkoittaa päiväkirjaa.

”Ei kuulu toimintatapoihimme”

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kiistävät ajatuksen orkesteriyhdistyksen ”vaientamisesta kuoliaaksi”.
– Vastaamattomuus yhteydenottoihin ei missään nimessä kuulu Hämeenlinnan kaupungin toimintatapoihin, päinvastoin. En tunne yksityiskohtaisesti tämän tapauksen taustoja, mutta asia selvitetään, Kenakkala lupaa.
Sari Rautio myöntää keskustelleensa asiasta Maire Rissasen kanssa, mutta hänkin vakuuttaa, ettei vaientamisesta ole missään nimessä kyse.
– Hämeenlinnan kaupunki on delegoinut konserttitoiminnan Sibelius-säätiölle, eli keskustelukumppani löytyy sieltä. Vastaamattomuutta yhteydenottoihin en ymmärrä.
Kaupunginvaltuuston kokouksen yhteydessä asiaan vastannut Rautio viittasi juuri valtuustokäsittelyssä olleeseen kaupungin uuteen hallintomalliin:
– Yksi iso tavoite on, ettei tällaisia tilanteita jatkossa synny, vaan joka suuntaan on avoin keskusteluyhteys. Kaikkien vastuukysymykset on samalla tarkistettava. Byrokratian rattaisiin ja hallintohimmeleihin ei kukaan saa hukkua, Rautio totesi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset