fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Rastahiukset herättävät yhä huomiota ja ennakkoluuloja –Kuusi tiukkaa kysymystä rastoista

Pinja Kasurinen tekee tottuneesti rastat virkkuukoukulla. Hän työskentelee oppisopimuksella Hiusbäkkärillä ja valmistuu kampaajaksi ensi keväänä. Kuva: Toni Rasinkangas
Pinja Kasurinen tekee tottuneesti rastat virkkuukoukulla. Hän työskentelee oppisopimuksella Hiusbäkkärillä ja valmistuu kampaajaksi ensi keväänä. Kuva: Toni Rasinkangas

Viime vuosituhannella rastatukka edusti kapinaa aikansa yleisiä arvoja vastaan, aivan kuten rasvaletti, hippitukka tai irokeesi aikoinaan. Nykyisin hiuskulttuuri on aiempaa sallivampi.

– Näyttää siltä, että rasta ovat tulossa taas muotiin, rastoja tekevä Pinja Kasurinen sanoo.

Mitä rastat mielestäsi viestivät, Pinja Kasurinen?

– Eniten ne minusta tarkoittavat luonnonläheisyyttä.

Enää nykyään rastat eivät automaattisesti tarkoita, että paksut hiuspatukat kätkisivät sisälleen rastafari-liikkeen aatetta, reggaemusiikin suurkuluttamista ja pilveltä tuoksahtavaa sielunmessua.

Ei sen enempää kuin irokeesi kiljun juomista, iholävistyksiä ja anarkiaa. Itse asiassa ennen punkkareita irokeesin keksivät Pohjois-Amerikan intiaanit. Rastoja puolestaan käyttivät myös viikingit.

– Ei hiustyylissä tarvitse olla mitään aatetta taustalla. Rastat ovat kauniita. Enkä usko, että rastapäätä mielletään huumeissa olevaksi hipiksi enää tänä päivänä.

Mielikuva rastoista on kuitenkin tiukassa, kiitos reggaelegenda Bob Marleyn ja viihdeteollisuuden.

Minkälaiset ennakkoluulot painavat rastatukkaa nykyisin?

– Ne liittyvät tekotapaan ja hiusten huolenpitoon. Rastat voi tehdä myös ilman hiusta tappavia kemikaaleja. Pohjalle ei tarvita mitään permanenttiaineita.

– Itse käytän rastojen tekemiseen kampaa ja virkkuukoukkua. Tällä tekotavalla hiuksia ei tarvitse leikata juurta myöten pois, jos haluaa rastoista eroon.

Urbaanilegenda kertoo, että rastoja on vältettävä pesemästä, että ne pysyvät ojennuksessa, ja siksi ne myös haisevat. Totta vai tarua?

– Päänahka tuottaa hilsettä ja talia yhtälailla rastapäillä kuin muissakin hiustyyleissä. Eli kyllä, myös rastat on syytä pestä.

– Pesemätön päänahka tuntuu ikävältä ja voi tulehtua. Puhdas rasta ei haise.

Mitä suosittelet rastojen pesuaineeksi?

– Jotkut käyttävät laimeaa mäntysuopaa. Siinä on vaarana, että päänahka kuivuu liikaa. Itse suosittelen omalle hiuspohjalle sopivaa shampoota.

Rastoissa tukka on niin tiheässä, että luulisi pesun jälkeen kuivumisenkin ottavan aikaa?

– Kuivumisaika riippuu ihan hiusten määrästä, se voi kestää muutamasta tunnista koko päivään.

– Suihkun jälkeen ei kannata heti panna pipoa päähän. Kuivumista voi nopeuttaa föönillä. Tosin molemmat pörröttävät rastoja, mutta ei pakkaseen kannata märällä tukalla mennä.

Tarvitaanko rastojen tekemiseen paksut hiukset?

– Hiuksen paksuudella ei ole väliä, myös ohuempia rastoja voi tehdä. Jos hiusten pituus ei riitä rastoihin, niin ensirastat voivat olla vaikka kuiturastat tai oikeasta hiuksista tehtyjä rastapidennyksiä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset