Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Halloween tulee - Voiko pelottelulla joutua putkaan?

Almanakan ulkopuolisessa juhlassa, halloweenissa, on pelottelulla syytä muistaa hyvät käytöstavat. Naamio voi raskauttaa seuraamuksia rikoslain nojalla. Kuva: Toni Rasinkangas
Almanakan ulkopuolisessa juhlassa, halloweenissa, on pelottelulla syytä muistaa hyvät käytöstavat. Naamio voi raskauttaa seuraamuksia rikoslain nojalla. Kuva: Toni Rasinkangas

Halloweenina kaupungilla kuljetaan naamarit päässä.

Missä vaiheessa naamion käyttäminen on rangaistava teko, Hämeen poliisin vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen?

– Rikoslain mukaan naamiointi on laitonta silloin, jos tarkoituksena on käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai toisen omaisuutta rikotaan. Jos tarkoituksena on pysyä tunnistamattomana ja välttää siten kiinnijäämistä.

Voiko esimerkiksi klovnien käsirysy halloweenina koventaa rangaistusta siksi, että molemmilla on naamarit?

– Kyllä naamio voi raskauttaa seuraamuksia, jos tilanne tulkitaan siten, että tarkoituksena on satuttaa toista ja tekijä pyrkii pysymään anonyyminä käyttämällä naamaria.

Milloin poliisi puuttuu peliin?

– Poliisi saattaa yleisellä paikalla käydä kyselemässä, että mikä on homman nimi, jos naamioituneen käytös on uhkaava tai vaikuttaa siltä, että kohta saattaisi tapahtua jotakin laitonta.

– Myös silloin, jos poliisilla on tietoon perustuvaa syytä epäillä, että henkilöllä on tarkoituksellista rikollista tahtoa.

Halloweeniin kuuluu pelottelu. Missä kulkee raja?

– Tässä on hyvä muistaa hyvät tavat, sillä pelko on subjektiivinen käsite. Toiselle hauska pila voi olla toiselle hyvin pelottava kokemus. Sanoisin, että raja kulkee fyysisessä koskemisessa.

Voiko pelottelulla joutua putkaan?

– Jos toiseen tarttuu kiinni, voi syyllistyä lievään pahoinpitelyyn, jos molemmat eivät ole mukana juonessa. Uhkaavalla käytöksellä voi myös joutua poliisin toimenpiteiden kohteeksi. Miekkahotellissa on tilaa myös halloweenina.

Saako halloweenin ulkopuolella kulkea kaupungilla naamari päässä päivittäin, jos kovin innostuu?

– Saa, jos se ei ole häiriöksi. Sitä pidetään enemmän persoonallisena käytöksenä, joka varmasti herättää huomiota. Ihmiset tottuvat, jos näky on säännöllinen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset