Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Voiko sinullakin olla uniapnea? – Moni sairastaa sitä tietämättään

Uniapneaa on sanottu uudeksi kansansairaudeksi. Hoitamattomana se moninkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin. Kuva: Anja Filppula = AF
Uniapneaa on sanottu uudeksi kansansairaudeksi. Hoitamattomana se moninkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin. Kuva: Anja Filppula, arkisto

Hengitysliiton mukaan 300 000 suomalaista sairastaa uniapneaa, mutta diagnoosi on vain murto-osalla.

Kanta-Hämeen Hengitys ry nostaa sairautta ja sen hoitoa esille ensi tiistaina Prismassa, jossa paikalla ovat itsekin uniapneaa sairastavat Hengitysliiton kokemustoimijat Tapio Aaltonen ja Harri Rosendahl.

– Elomessuilla huomasimme, että ihmiset haluaisivat kovasti jutella aiheesta, mutta eivät syystä tai toisesta tule kuitenkaan tilaisuuksiin toimistolle. Niinpä päätimme mennä taas sinne, missä ihmiset liikkuvat, Rosendahl kertoo.

Kokemustoimijat vastaavat kysymyksiin ja kertovat, miten he ovat omalla kohdallaan uniapnean kokeneet. Pisteellä voi myös tutustua ylipainehoitolaitteisiin.

– Olemme huomanneet, että jotkut ovat lopettaneet hoidon, koska eivät ole saaneet riittävästi vinkkejä laitteiden käyttöön. Siinäkin pystymme auttamaan,.

Kysy uniapneasta -piste ti 18.2. klo 14-20 Tiiriön Prismassa.

Uniapnea

Ylähengitysteitä ahtauttava sairaus.

Aiheuttaa hengityskatkoksia nukkuessa.

Hoitamattomana vakava terveysriski.

Suomessa 9–24 prosentilla väestöstä, monilla tietämättään.

Vaikea-asteista uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteella, jonka saa lääkärin määräyksellä maksutta lainaksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset