Kaupunkiuutiset

Voimalajiliitto tuo dopingintestit

Hämeenlinnalainen Jyrki Rantanen aukoo voimailulajeissa maailmanlaajuisesti aivan uusia uria. Vuodenvaihteessa virallisesti aloittanut Suomen Voimalajiliitto on maailman ensimmäinen lajin järjestö, joka on kansallisen Antidopingtoimikunnan (ADT) ja kasainvälisen järjestön WADA:n sääntöjen alainen liitto.

Voimamieskisoihin erikoistuneen liiton alaisissa kilpailuissa ja harjoituskaudella järjestetään dopingtestejä aivan samalla tavalla kuin kaikissa muissa lajeissa. Dopingsääntöjen mukaan jo kilpaileminen dopingtuomion alaisen kilpailijan kanssa samassa kisassa on rangaistava teko.

Voimalajiliitto on samalla lajin kansainvälinen kattojärjestö, joka on saanut jo ensimmäiset henkilöjäsenet Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Tavoitteena on saada lajiin mukaan sellaisia urheilun harrastajia, jotka ovat kiinnostuneita itse lajista, mutta ovat sitä vierastaneet ympärillä leijuvan dopingpelon vuoksi, Jyrki Rantanen kertoo.

– Palaute on jo lyhyellä aikavälillä erittäin hyvä. Kiinnostuneita tuntuu löytyvän, Jyrki Rantanen kertoo.

Aulangolla ensimmäiset kisat

Lajin ensimmäiset ”puhtaat” MM-kisat järjestetään ensi elokuun lopulla Aulangolla. Naisten PM-kisat järjestetään samassa paikassa jo maaliskuun lopulla. Samassa yhteydessä on miesten näytöskilpailu ulko- ja sisätiloissa. Lisää kisoja on luvassa lokakuussa.

Voimamieskisat mielletään edelleen kaksimetristen, 150-kiloisten tai vieläkin massiivisempien harrastajien lajiksi, jossa muissa lajeissa kielletyt dopingaineet ovat arkipäivää. Testauksia lajin kisoissa ei ole järjestetty.

– Tarvetta dopingsääntöjen alaiseen toimintaa on ollut jo pitempään. Itse olen urakoinut Voimalajiliiton kanssa vuoden päivät. ADT on auttanut merkittävästi säätöjen luomisessa ja siellä vastaanotto on ollut hyvä, itsekin lajissa kilpaillut Rantanen kertoo. Nykyisin hän myös valmentaa lajin harrastajia.

Rantanen kokee, että lajiin nyt tulevat painoluokat avaavat ovet aivan uudelle harrastajakunnalle.

– Esimerkiksi painonnostossa kilpailevat ovat halunneet kokeilla voimalajeja, mutta dopingsäännöt ovat olleet kynnyskysymys. Nyt tätä peikkoa ei enää ole. Lajit sopivat monelle muullekin urheilulliselle harrastajalle.

Voimalajien painorajat ovat miehissä alle 80, 90 ja 105 kiloa sekä avoin luokka. Naisten painorajat ovat 60, 70, 80 sekä avoin luokka.

Voimalajiliiton ohjelmaan kuuluvat perinteiset vahvamieskilpailujen lajit, Highland Games´n lajit sekä uuttutena Timanttityttö-kilpailu.

– Tässä lajissa arvostelun muodostavat ulkonäkö ja voimaosuudet, molemmat puoliksi. Emme kisaa kehonrakennuskisojen tapaan öljyillä ja show´lla, vaan etsimme lihaksiltaan hyväkuntoisia naisia. Kilpailulajeina ovat rinnalleveto + ylöstyöntö, maastanosto, roikkuminen leuanvetotangosta sekä ”lankutus” eli Hoover-pito.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset