Kaupunkiuutiset

Voltti uudelle lukukaudelle

Koululaisten kesälomien päätyttyä liikenteessä on monenlaista kulkijaa, joten Hätilässä saa olla valppaana niin Viipurin- kuin Aulangontiellä.

Tuomelan koulussa opintie pyörähti käyntiin näyttävissä merkeissä, kun viidesluokkalaiset Max Vaahtera, Otto Järvinen ja Jonni Nikkilä esittivät välitunnilla hienoja voltteja uuden lukukauden käynnistymisen kunniaksi.

– Me vedetään free runningia. Se on vähän niin kuin parkouria, Jonni huikkaa tatilta muistuttavan telineen päältä, juuri ennen huimaa hyppyä.

Etu- ja takaperinvoltteja sekä sivuttaissuuntaisia perhosvoltteja ei kannata heti ensimmäisenä yrittää kokeilla, mikäli akrobaattinen harrastus herättää kutinaa vatsanpohjassa.

– Me ollaan treenattu näitä hyppyjä jo vuosi, pojat vakuuttavat.

Kello lyö kymmentä välitunnin päättymisen merkiksi, ja koululaiset kirmaavat nurkan taakse.

Tuomelan koulun luokkiin ei ole vielä asiaa, sillä 1957 yhteiskoulun viereen valmistunutta rakennusta ovat vaivanneet viime vuosina sisäilmaongelmat asbestihiukkaslöydöksineen.

Täydellinen peruskorjaus ja sisätilamuutokset ovat määrä aloittaa lokakuussa urakan kilpailuttamisen jälkeen.

Uusi koulu valmistunee toukokuussa 2016. Siihen asti Tuomelassa käydään parakkikoulua.

Sata vuotta kampoihin

Viipurintien halkomalla Hätilällä on pitkä historia.

Jo 1850-luvulla alkanut taistelu ison talonpoikaiskylän liittämisestä osaksi Hämeenlinnaa kesti lähes 100 vuotta. Olihan kaupungin rajan läheisyydessä sijainnut kylä tärkeä taajama kauppojen ja sahateollisuuden vuoksi.

Lopulta kyläasutus ja kartanot alkoivat hiljalleen tehdä tilaa uudelle rakennuskannalle, kun Hätilä liitettiin keskeisenä sotien jälkeisenä uudisrakentamiskohteena Hämeenlinnaan vuonna 1948.

Vielä 1930-luvulla Rautatienkadun ja Ruutikellarintien välinen alue oli metsää. Synkin kohta oli niin sanottu Pirunkallio, jonka puut saivat väistyä 1956 valmistuneen Hätilän kirkon ja kellotapulin tieltä.

Yksi itäkaupungin maamerkeistä on Hätilän torniksi kutsuttu rakennus, jonka katutasossa toimii ravintola Tornin Tupa. Vuonna 1957 valmistunut rakennus oli alun perin Vanhan Pankin liike- ja asuintalo.

Hätilä on yhä edelleen eloisa itähämeenlinnalainen. Kaupunginosasta löytyvät muiden muassa posti, pankki, apteekki, hautaustoimisto sekä kauppoja, ravintoloita ja kahvioita molemmin puolin Viipurintietä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset