Kaupunkiuutiset

VPK-toiminta sopii kaikenikäisille

Perjantai-ilta voi kulua television ääressä tai sitten jotain hyödyllistä oppien.

Parisenkymmentä 7–18-vuotiasta haalareihin pukeutunutta nuorta on valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon, kun Kalvolan VPK:n paloasemalla ovat käytännön harjoitukset käynnissä.

– Tunneilla tehdään samoja harjoituksia kuin palomiesten kanssa, tosin jokaiselle ikäryhmälle sovellettuina, nuoriso-osaston johtaja Markus Hautakoski kertoo.

Siinä missä pienimmät harrastajat tutustuvat paloautoon ja sen varusteisiin, tutustuvat vähän vanhemmat solmuihin Janina Napparin opastuksella.

17-vuotias apukouluttaja Janina sai ensikosketuksensa vapaapalokunta-harrastukseen yhdeksän vuotta sitten. Harrastus kulkee suvussa.

– Isä oli hälytysosastossa, äiti nuoriso-osaston kouluttaja, pappa oli palopäällikkönä ja mummu puolestaan palonaisissa, Janina summaa.

Valtaosa nuorista iittalalaisista harrastajista on tyttöjä.

– VPK-toiminta sopii kaikille ja kaikenikäisille. Siitä voi saada elinikäisen harrastuksen, Hautakoski sanoo.

Ikinä ei tiedä…

Vuonna 1971 perustetussa Kalvolan VPK:ssa harjoitellaan palo- ja pelastustoiminnan perusasioita.

– Letkujen ja kaluston käsittelyä, kodin paloturvallisuutta, alkusammutusta ja ensiaputaitoja kuten haavansidontaa, sellaisia perustaitoja, Hautakoski luettelee.

Hätätilanteeseen voi johtua koska tahansa.

– Tehtävät muuttuvat ajan mittaan vaativimmiksi. Säännöllisellä harjoittelulla pidetään huolta, että hätätilanteessa osataan toimia. Ikinä ei tiedä etukäteen, mitä voi sattua, Hautakoski huomauttaa.

VPK-harrastus antaa pidemmällä aikavälillä hyvät valmiudet sammutusmiehenä työskentelyyn.

– Aikuiset harrastajamme eli hälytysosasto toimii omatoimisesti pelastuslaitoksen alaisuudessa. Olemme Kalvolan alueen ensisijainen ryhmä palo- ja pelastustehtävissä.

Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tänä vuonna Kalvolan VPK:n hälytysosasto on ollut mukana yli 100 tehtävässä.

– Hälytys-koulutukseen voidaan ottaa vähintään 16 vuotta täyttänyt terve ja ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva nuori. Kurssilla pääsee käsiksi sammutustyöhön ja savusukellukseen.

Nuoriso-osasto harjoittelee perjantaisin kello 17.30 Kalvolan paloasemalla osoitteessa Hallintotie 2.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset