Kaupunkiuutiset

VPK:ssa opitaan tärkeitä elämäntaitoja

Ensiapu ja toimiminen onnettomuustilanteessa ovat asioita, jotka jokaisen kansalaisen olisi hyvä osata. Vitsan voi vääntää jo hyvissä ajoin Lammin VPK:n nuoriso-osastossa, johon voi liittyä 7-vuotiaana.

– Meillä on toiminnassa mukana viitisentoista nuorta, joista puolet ovat tyttöjä ja puolet poikia, osastonjohtaja Juha-Pekka Laurila kertoo.

– Mukaan pääsee tulemalla harjoituksiin. Harrastus on nuorille ilmainen ja kaikki välineet sekä varusteet tulevat meiltä.

Nuoriso-osasto harjoittelee ensi viikosta lähtien joka tiistai kello 18 Lammin paloasemalla Mommilantiellä. Sen tavoitteena on kehittää nuorten turvallisuustietoutta ja osaamista. Osasto antaa samalla hyvän pohjakoulutuksen niille, jotka haaveilevat ensihoitajan tai ammattipelastajan urasta tai paikasta VPK:n hälytysosastossa.

– Teemme sammutusharjoituksia ja opettelemme letkujen sekä suihkuputkien käsittelyä, toimintaa onnettomuuspaikoilla ja ensiapua. Keväällä purimme auton hydrauliikkavälineillä ja opettelimme potilaan siirtämistä ajoneuvosta.

11-vuotias Elina Anttila on ollut nuoriso-osastossa neljä vuotta.

– Vanhempani ovat olleet VPK:n toiminnassa ja tulin mukaan heti ekalta luokalta.

– Olen oppinut muun muassa ensiapua, mutta mielenkiintoisinta on ollut harjoitella alkusammutusta.

Lammin VPK:ssa on nuorten lisäksi naisosasto, veteraaniosasto ja hälytysosasto. Viimeksi mainitulla hommia riittää.

– Teemme vuosittain noin 200 keikkaa. Pari vuotta sitten kaksi henkilöä siirtyi nuorten puolelta hälytysosastoon, johon on mahdollista tulla 16-vuotiaana sammutusharjoittelijaksi. Tositoimiin pääsee sitten 18-vuotiaana sammutustyökurssin suoritettuaan.

Miksi VPK-toiminta on hyvä harrastus nuorelle?

– Täältä saa tietoa, yleissivistystä ja käytännön kokemusta monista sellaisista asioista, jotka saattavat tulle elämän varrella vastaan, Laurila sanoo.

– Asioita tehdään porukassa ja se, että opitaan toimimaan ryhmässä on erittäin oleellinen juttu.

Lammin VPK:lla on Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa sopimus, jonka nojalla se suorittaa sammutus-, pelastus-, sekä ensivastetoimintaa ensisijaisesti Lammilla ja lähialueilla. Palokunta tekee rallipäivystystä ympäri Suomea moottoriurheilutapahtumissa ja järjestää turvallisuuskoulutuksia ja alkusammutuskursseja kouluissa sekä päiväkodeissa ja antaa turvallisuusvalistusta tapahtumissa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset