fbpx
Kaupunkiuutiset

Vuoden 1951 Mercedes ja sata muuta

Hämeen mobilistit elvyttää heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vanhan kesätapahtumansa, Hälläpyörämarkkinat.

Mobilistikerhon puheenjohtaja Pentti Kallionpää ei muista tarkalleen, koska markkinat kuopattiin edellisen kerran, mutta vuosia edellisestä tapahtumasta on aikaa joka tapauksessa.

Paluu tehdään komeasti: Ahveniston moottoriradalla pääsee ihailemaan Kallionpään omistamaa vuoden 1951 Mercedes Benziä ja noin sataa muuta museo- ja harrasteajoneuvoa.

Mobilistikerhon vuoden suurimman häppeningin järjestelyistä vastaava Juha Niskanen luonnehtii Hälläpyörämarkkinoita koko perheen kesätapahtumaksi. Tavoitteena on, että jatkossa Hälläpyörämarkkinat tempaistaan vuosittain.

Legendaarinen Ahveniston moottorirata on hänen mielestään varsin sopiva paikka tapahtumalle.

– Uskon, että moottorirata houkuttelee jo itsessään väkeä paikalle, Niskanen sanoo.

Mobilistit keksivät Hälläpyörämarkkinat aikanaan itse. Välillä järjestelyvastuu oli toisaalla, mutta nyt on jälleen aika palata juurille.

Tapahtuman hyväksi havaittua nimeä ei lähdetty vaihtamaan – Hälläpyörä on myös kerhon lehden ja hallin nimi.

Kallionpää uskoo, että Ahvenistolle löytää tiensä runsaasti ihmisiä, sillä vanhat ajoneuvot kiinnostavat muitakin kuin harrastajia.

– Parolassa Vappupäivän kewätsawutukseen saapui tänä keväänä 2000 vierailijaa kurjasta säästä huolimatta.

Mobilistien määrä Kallionpään arvion mukaan on lievässä kasvussa.

– Ehkä museoajoneuvot ovat vähän molempia, sekä harrastus että elämäntapa. Kun vanha ajoneuvokulttuuri kiinnostaa, jää helposti koukkuun. Itse olen ollut koukussa 40 vuotta, Kallionpää naurahtaa.

Harrastuksen aloittaminen ei vaadi ihmeitä.

– Tänä vuonna on mahdollista rekisteröidä jo vuonna 1987 valmistettu ajoneuvo museoajoneuvoksi.

Kesä on museoajoneuvojen aikaa. Vaikka vuotuisen 30 vuorokauden ajoajan saa käyttää koska tahansa, suurin osa huristelee menemään huhti-syyskuussa.

Kallionpään Mersun mittariin kilometrejä kertyy kesän aikana sen, minkä kertyy. Nyt lukema on yli puoli miljoonaa.

– Pisin reissuni oli kutsuvierastapahtuma Kaliningradissa kolme kesää sitten. Matkaa kotiovelta kotiovelle oli 1780 kilometriä. Kilometrit eivät autoa tapa, huoltamattomuus tappaa.

Hämeen mobilistit on Suomen ajoneuvohistoriallisen keskusliiton jäsen.

Hämäläisten mobilistikerho 29 alueellisesta kerhosta muodostuvassa keskusliitossa keskikokoinen toimija. Kerhossa on yli 300 jäsentä ja kaikkiaan ainakin 650 museoajoneuvoa.

– Tosin sen jälkeen, kun saimme hankittua oman hallin Harvialasta vuonna 2016, olemme leikkimielisesti sanoneet hypänneemme isojen kerhojen kastiin, kerhon perustajajäsen Kallionpää naurahtaa.

Toimitilojen hankinta oli totta puhuen iso asia kerholle. Pelkästään ensimmäisen puolen vuoden aikana kirjattiin ylös 2500 talkootuntia.

– Kerhosta löytyy onneksi monenlaista osaajaa. Teimme ihan kaiken sähkötöistä alkaen itse.

Tallissa säilytetään tällä hetkellä kerhon kolmea autoa, Reo-linjuria, Federal-paloautoa ja Sisu-maastokuorma-autoa. Rakennusoikeutta on jäljellä tuhat neliötä, joten voi olla, että siistittyyn pihaan nousee vielä muita rakennuksia.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset