Kaupunkiuutiset

Vuoden tärkein jääkärijuhla

Jääkäritykistörykmentin historian lasketaan alkaneeksi Saksaan, 17.3.1916 perustetussa Kuninkaallisessa Preussilaisessa Jääkäripataljoona 27:ssa.

Keskeisin kotipaikka jääkäritykistöllä on kuitenkin Hämeessä, Hämeenlinnan-Hattulan alueella.

Hämeenlinnassa rykmentti on sijainnut tutuilla, historiallisilla kasarmialueilla: Poltinaholla, Suomenkasarmilla ja Linnankasarmilla.

Maaliskuun 18. tulee kuluneeksi tasan sata vuotta suomalaisten jääkäritykistön perustamisesta. Saksassa, Lockstedtissa sijainneessa haupitsijaoksessa, suomalaisia vapaaehtoisia oli koulutuksessa 125 tykkijääkäriä.

Jääkäriperinnettä ainoana Suomessa nykyisin vaaliva Jääkäritykistörykmentti on osa Parolannummella toimivaa Panssariprikaatia, yksi sen viidestä joukkoyksiköstä. Jääkäritykistörykmentti tuottaa panssaroituja tykistö-, kranaatinheitin- ja viestijoukkoja mekanisoituihin ja moottoroituihin taisteluosastoihin.

JÄÄKÄRITYKISTÖRYKMENTIN 100-vuotishistoriikki julkistetaan iltapäivällä kello 12.30 Verkatehtaalla järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa, jossa mukana on muun muassa jatkosodan veteraaneja ja paikallisia jääkäreiden jälkeläisiä. Vieraita saapuu myös Saksasta Lockstedtin kaupungin edustajia.

Toiminnallisen merkkipäivän tapahtumat Linnankasarmin kentällä, ohimarssi ja valokuvanäyttely: Jääkäritykistö 100 vuotta Museo Militariassa kello 12–17, ovat avoimia yleisölle.

Paraatikatselmus toimintanäytöksineen, jossa on mukana muun muassa panssarivaunuja ja hevosvetoinen perinnevaljakko, järjestetään Linnankasarmin kentällä kello 10. Järjestäjä toivoo, että yleisö olisi paikalla hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Toiminnallisen näytöksen alkamisaika on kello 10.45. Näytöksessä ammutaan 75 millimetrin kanuunalla, joten herkkäkorvaisten on syytä varautua kuulosuojaimin.

Tampereentiellä kello 11.30 alkavan ohimarssin ottavat vastaan Vanhankaupungin risteyksessä, Jääkäritykistörykmentin komentaja evl Jukka Nurmi seurassaan Kevyt patteristo 11:n veteraani Leo Paavilainen.

LÄHES KILOMETRIN pituinen ohimarssi aiheuttaa rajoituksia julkiselle ja yksityiselle liikenteelle parin tunnin ajan.

Liikenne on rajoitettu osuuksilla: Niittykatu – Härkätie, Kasarmikadulla: Lukiokatu – Niittykatu, Kustaa III:n katu, Rantareitillä: väli Kaupunginpuisto – Vanhankaupunginlahti – linna, Vanhankaupunginkatu: välillä Tampereentie – Linnankasarmin kenttä sekä Tampereentien ja Kustaa III:n välinen P-alue. Rajoituksesta huolimatta liikenne on sallittu hätäliikenteelle, kun se tilanteen vaatiessa on tarpeen.

Lisäksi liikennettä rajoitetaan kello 10.30–11 välisenä aikana Eureninkatu välillä valtatie 3:n ramppi – Lukiokatu, Lukiokadulla väli Eureninkatu – Kasarmikatu.

Yleisölle suositellaan omien autojen jättämistä esimerkiksi Ojoisten alueelle ja lähiseudun korttelikaduille niille sallituissa rajoissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset