Kaupunkiuutiset

Walonkulman Klubitalosta voimavaroja omaan elämään

Matti Alangon katu 1:ssä avasi syyskuussa ovensa Walonkulma, joka toteuttaa kansainvälistä klubitalomallia.

– Idea lähti liikkeelle Yhdysvalloista vuonna 1944, kun New Yorkissa suljettiin mielisairaaloita. Joukko avohoitopotilaita päätti pitää yhteyttä ja kokoontua säännöllisesti julkisissa tiloissa, kuten kirjastossa, työvalmentaja Markku Törnblom kertoo.

– Syntyi WANA-ryhmä, mikä tulee sanoista We Are Not Alone (Emme ole yksin). 1970-luvulla klubitaloja alkoi syntyä muuallekin Amerikkaan ja ensimmäinen eurooppalainen avattiin vuonna 1980 Tukholmassa. Suomen ensimmäinen klubitalo avattiin Tampereella vuonna 1995.

Walonkulmaa ja Näsinkulman Klubitaloa Tampereella pyörittää yleishyödyllinen Sopimusvuori ry, joka tekee työtä mielenterveyden haasteita kohdanneiden kansalaisten elämänlaadun, sosiaalisen aseman ja hoitomahdollisuuksien parantamiseksi. Klubitalossa ihmiset ovat jäseniä, eivät potilaita tai asiakkaita. Päivät koostuvat aktiivisesta toiminnasta, erilaisista työ- ja koulutusmahdollisuuksista sekä vapaa-ajan toiminnasta.

– Olemme päässeet kivasti alkuun, uusia jäseniä tulee viikoittain, Walonkulman Klubitalon johtaja Hanna Åby sanoo.

– Paljon positiivista energiaa ja toimintaa riittää. Meidän on kuitenkin tehtävä paljon markkinointityötä, jotta saamme itsemme tunnetuksi ja meidät todella koetaan matalan kynnyksen paikaksi.

Toimintaan osallistuminen on maksutonta. Jäsenillä on mahdollisuus käydä klubitalolla valitseminaan päivinä omien tarpeidensa ja voimavarojensa mukaan.

– Emme kysele täällä mitään diagnoosia, eikä kukaan tule tänne lähetteellä, työvalmentaja Satu Leino toteaa.

– Jäsenyys perustuu vapaaehtoisuuteen ja ihmiset kertovat itsestään sen verran kuin haluavat. Jäsenet ja henkilökunta ovat keskenään tasa-arvoisia ja klubitalon asioista päätetään viikkokokouksessa yhdessä.

Klubitalon toiminta on jaettu kolmeen tiimiin. Pienimuotoisia työtehtäviä on tarjolla talon vastaanotossa ja hallinnossa, aterioiden ja tapahtumien järjestämisessä sekä projektien ja verkostoitumisen parissa. Jokainen jäsen saa valita mihin tiimiin ja tehtävään hän osallistuu päivän aikana.

Walonkulmassa on tänä keväänä alkamassa siirtymätyöohjelma, jonka tavoitteena on saada kaksi talon ulkopuolista työpaikkaa vuoden loppuun mennessä.

– Siirtymätyöt ovat määräaikaisia, kestävät yleensä 5 kuukautta ja työaikaa on noin neljä tuntia päivässä, Tönblom kertoo.

– Tehtävä opiskellaan ensin yhdessä ohjaajan kanssa ja sitten jatketaan itsenäisesti. Jos jäsen sairastuu, ohjaaja käy häntä tuuraamassa. Työnantaja maksaa tekijälle vähintään alan minimipalkan. Eniten hommia on tarjolla kaupan alalla.

Klubitalojen unelmana on, että mielenterveysongelmista huolimatta jokainen voisi toteuttaa itseään kykyjensä mukaisesti ja olisi yhteiskunnassa arvostettu ja tasavertainen ystävä, naapuri, työkaveri ja opiskelutoveri.

– Tulevaisuuden haasteista meitä pohdituttaa eniten aktiivimalli, Åby sanoo.

– Meidän näkemyksemme mukaan klubitalon työpainotteinen päivä voisi olla osa aktiivimallia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020