Kaupunkiuutiset

Waltti kaikkien käyttöön syyskuussa

Hämeenlinnan seudun joukkoliikenne siirtyy syksyn mittaan valtakunnalliseen Waltti-järjestelmään. Waltin kertalippujen myynti alkoi jo 11. elokuuta. Kausi- ja arvoliput tulevat myyntiin syyskuussa.

– Haluamme testata järjestelmän pienemmällä matkustajajoukolla, ennen kuin se tulee yleiseen käyttöön. Suuren yleisön käyttöön Waltti tulee syyskuun alkupuolella, joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio kertoo aikataulusta.

Uuden järjestelmän lipputyypit ovat kerta-, arvo- ja kausiliput. Kaartokallio nimeää neljä merkittävintä muutosta aikaisempaan:

– Kilometrihinnoittelusta siirrytään vyöhykkeisiin, lastenlippujen ikärajat muuttuvat, vaihtamisesta tulee maksutonta ja arvolipun voi ostaa ladattavalla kortilla.

Waltissa Hämeenlinnan seutu on jaettu kolmeen matkustusvyöhykkeeseen: A-vyöhyke kattaa Kanta-Hämeenlinnan alueen, B-vyöhyke kattaa Kanta-Hämeenlinnan ympäristön lisäksi Parolan, Turengin, Rengon ja Eteläisen alueet, C-vyöhyke kattaa muun Hämeenlinnan seudun kuntarajoille asti.

Uudessa järjestelmässä bussia voi vaihtaa 45 minuutin sisällä kahden vyöhykkeen sisällä, kolmen vyöhykkeen matkalla aikaa vaihtoon on 60 minuuttia.

– Jos aiemmin esimerkiksi halusi päästä Lammin keskustasta vaikkapa keskussairaalaan, täytyi Hämeenlinnan keskustassa ostaa uusi kertalippu. Nyt samalla lipulla pääsee sairaalalle asti, Kaartokallio kuvailee.

Kausilippu perustuu aikaan.

– Ostettaessa päätetään vyöhyke tai vyöhykkeet, ja tällä alueella saa sitten matkustaa rajattomasti.

Isoin uudistus on arvolippu. Arvolipussa kortille ladataan rahaa, kerrallaan 10–200 euroa. Erona aikaisempaan sarjalippuun kortille ladattu arvo ei vanhene, eli sitä ei tarvitse käyttää tietyn aikarajan puitteissa.

Arvokorttia ostettaessa sinne tallennetaan oletusmatkaksi asiakkaan useimmin tarvitsema vyöhyke tai vyöhykkeet. Samalla kortilla voi kuitenkin tehdä myös oletusmatkaa lyhempiä tai pidempiä matkoja, kunhan siitä kertoo kuljettajalle ennen lipun viemistä bussin rahastuslaitteen lukijaan.

– Maksamalla kortilla aikuisten kertalipusta saa jopa 30 prosenttia alennusta, mikä kannustaa käyttämään arvokorttia. Samalle kortille voi ladata sekä kausilipun että arvoa. Jos satunnaisesti matkustaa kausilipun vyöhykkeestä poikkeavalle vyöhykkeelle, voi kuljettajalle sanoa, että matkustaa arvolippuveloituksen mukaisesti.

Kertalipun voi edelleen ostaa myös käteisellä rahalla kuljettajalta linja-autossa.

Uudistuksesta hyötyvät varsinkin 12–16-vuotiaat, jotka ovat voineet 11. elokuuta lähtien matkustaa lastenlipun hinnalla. Lisäksi 4-6-vuotiaat siirtyivät maksuttomaan ryhmään. Maksuttomuus ei kuitenkaan koske päiväkoti-, harraste- tai muita ryhmämatkoja.

– Lippujen hinnoittelu on perheillekin iso juttu. Uudistuksesta on hyötyä myös nuorisolle, kun 12–16-vuotiaiden kertalipun hinta laskee 50 prosenttia aikaisemmasta.

Myös ikäihmisille 70 ikävuodesta alkaen on tulossa 50 prosentin alennus arvolipusta arkisin klo 9–14 välillä.

– Kortilla on tieto oikeudesta seniorihintaan, joten kortilla maksaessa alennus tulee kyseisellä aikavälillä hintaan automaattisesti.

Arvo- ja kausikortteja saa ostaa myöhemmin syksyllä palvelupiste Kastellista, ja jatkossa niitä voi ostaa netin kautta. Maksuttomaan koulukyytiin oikeutetut ovat saaneet korttinsa koulun kautta, toisen asteen Kela-koulumatkatukeen oikeutetut opiskelijat Kastellista.

– Kortit ladataan jatkossa netissä Waltin nettipalvelun kautta. Korttiin voi ostaa lisää arvoa myös linja-autosta käteisellä sekä palvelupiste Kastellista.

Tällä hetkellä Waltti on voimassa 12 kaupungissa, pääkaupunkiseudun omaan maksujärjestelmään saadaan todennäköisesti Waltti-korttien hyväksyntä myöhemmin.

– Järjestelmän ansiosta liikenteen kilpailutus on tasapuolista kaikkia liikennöitsijöitä kohtaan.

Kuluttaja hyötyy siitä, että arvokortilla voi maksaa bussilipun myös muissa kaupungeissa, joissa systeemi on voimassa.

– Tällöin lippu on edullisempi eikä käteistä tarvita.

Lippujen hinnat löytyvät kaupungin nettisivuilta www.hameenlinna.fi/waltti sekä Kastellista ja hinnastot tulevat myös busseihin nähtäviksi.

Tiedot vyöhykkeistä löytyvät osoitteesta kartta.hameenlinna.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset