Kaupunkiuutiset

Willa Katinalassa kaikki on all right

Hattulalainen Anna-Liisa Ruusukallio lepäilee huoneessaan hoivakoti Willa Katinalassa. Hän kehuu, miten kaikki talossa on hyvin.

– Minulla ei ole mitään moittimista. Osastolla on kovasti kivoja ihmisiä, hoitajat ovat hyviä ja ruoka erittäin hyvää, huone on valoisa ja paikka rauhallinen. Ja sauna on aivan erinomainen. Kaikki on all right, hän hymyilee.

Samaa mieltä on omassa huoneessaan televisiota katsova Antero Villikko. Hänen päivänsä kuluvat enimmäkseen ohjelmia seuraten ja lihasten kuntoa ylläpitäen.

– Jumppaaminen on tärkeätä. Täällä on hyvä hoito ja ruoka, ja on kiva, kun paikat ovat ihan uudet, hän kiittelee.

Asukkaiden yhteisessä olotilassa istuskeleva Anni Viman puhkeaa ylistämään, miten ihanaa on, kun on juttuseuraa ja saa olla muiden kanssa yhdessä. Yksin olisi paljon kurjempaa.

Willa Katinala valmistui viime syksynä. Talon asukkaat ovat saaneet tuoda huoneisiin omia tavaroitaan, sänkyä ja yöpöytää lukuun ottamatta.

– Muutto sujui yllättävän ongelmattomasti. Asukkaille olisi voinut tulla levottomuutta, mutta sitä ei juuri ole ilmennyt. Oma huone on heille kaikille tärkeä, mutta yhteiseenkin tilaan he tulevat mielellään, palveluesimies Kirsti Enqvist ja vastaava sairaanhoitaja Tiina Sappinen kertovat.

Alussa oli kyllä ongelmia, mutta ne liittyivät talon tekniikkaan, kuten ovien lukitukseen, puhelimiin ja kutsulaitteisiin.

– Vaikeuksien kautta voittoon. Tekniset ongelmat ovat suurimmaksi osaksi ohi, ja arki on lähtenyt sujumaan hyvin, Enqvist huokaisee.

Enqvist on työuransa aikana nähnyt suuren muutoksen vanhustenhoidossa. Hän on työskennellyt yli 30 vuotta alalla sairaanhoitajana, vastaavana sairaanhoitajana ja vuodesta 2014 lähtien palveluesimiehenä.

– Parempaan suuntaan on menty koko ajan ehdottomasti. Aina vanhuksia on hoidettu hyvin senaikaisen tiedon mukaan, mutta nyt asukas ja hänen yksilöllisyytensä otetaan selkeästi huomioon. Ennen hoito oli enemmän tehtäväkeskeistä, nyt se on asukaskeskeistä, hän sanoo.

– Jokaiselle luodaan oman näköistä arkea ja tekemistä. Omaisten osuus on hyvin tärkeä, ja haluammekin jutella heidän kanssaan mahdollisimman paljon, Sappinen lisää.

Varsinaisia vierailuaikoja talossa ei ole, mutta aamut noin kello 11:een asti ja illat kello 19:n jälkeen pyritään rauhoittamaan.

– Omaiset ovat kuitenkin aina tervetulleita, ja yötäkin saa olla tarvittaessa, Enqvist ja Sappinen sanovat.

Willa Katinalassa käy myös ohjelmaa esittäviä vieraita. Muun muassa veteraanikuoro ja päiväkodin lapset ovat ilahduttaneet asukkaita käynnillään. Yhteisissä tiloissa voidaan järjestää pippaloita, kuten syntymäpäiviä ja pikkujouluja.

Kesää asukkaat kaipaavat jo kovasti, sillä ulkona odottaa mukava piha grilleineen. Talvellakin kaikille tarjotaan joka päivä mahdollisuus ulkoiluun. Seurakunnasta käy lisäksi vapaaehtoisia ulkoiluttajia kerran viikossa.

– Meillä on kuntouttava työote. Käytössä on kuntoutuslaitteita, asukkaita kannustetaan omatoimisuuteen, ja ryhmäkodeissa hoitajat keksivät kaikenlaista ajankulua ja virkistystä, Enqvist kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset