fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Yhteislaulu on stressinhoitoa

Markku Huumarsalo laulattaa väkeä Juteinitalossa lokakuussa.
Markku Huumarsalolla on kotonaan pieni musiikkihuone, jossa on erilaisia soittimia. Akustinen kitara on tällä hetkellä eniten käytössä.

Katinalassa asuva lauluniekka Markku Huumarsalo uskoo yhteislaulun voimaan. Hän kuvailee sitä eräänlaiseksi stressinhoidoksi. Parin viikon päästä Juteinitalossa lievitetäänkin paineita porukalla laulaen.

– Yhteislaulu lohduttaa, yhdistää ja palvelee ihmisten ilmaisun tarvetta. Se antaa voimaa, yhteisöllisyyttä ja tukea, hän sanoo.

Tuntiessaan oman olonsa stressaantuneeksi, Huumarsalo kaivaa mielellään kitaran esiin. Soitin on hänellä aina autossakin mukana. Parolan lauluillassa hän näppäilee kitaraa, vaikka yhteislauluissa sitä yleensä harvoin soitetaan.

Vuosien varrella Huumarsalo, Herra Huu, on tehnyt paljon trubaduurikeikkoja ympäri maata. Nykyisin esiintymisiä on muutama kuukaudessa. Jonkin verran hän on vetänyt myös yhteislauluja. Hämeen linnassa hän oli aikoinaan hovimusikantteina Kustaa III:n ruokapidoissa, joissa hän soitti kitaraluutulla Bellmania.

Keikkakassissaan Huumarasalolla on perinteistä suomalaista musiikkia: Junnu Vainiota, Helismaata, Juicea, vanhoja valsseja, humppia, tangoja.

– Usein lauluvalinnat riippuvat siitä, millainen porukka on laulamassa. Itse tykkään melodisista lauluista ja tietyntyyppisestä musiikista, enkä voisi kuvitella soittavani esimerkiksi heviä. Aloitan aina ensin varman päälle ja katson, mihin suuntaan toiveet menevät. Pyyntöjä tulee, ja toteutan niitä sen minkä osaan. Joskus olen jopa viheltänyt, hän nauraa.

Omiksi suosikikseen musiikintekijöistä Huumarsalo mainitsee ehdottomasti Junnu Vainion. Myös Juice ja Hector puhuttelevat. Uusimpana korvamatona on jäänyt soimaan Mariskan Suloinen myrkynkeittäjä.

– Nuoruusajan idoleitani olivat Jimi Hendrix ja Eric Clapton. Trubaduureista olen pitänyt Barbara Helsingiuksesta. Minulle laulun melodia on hyvin tärkeä, ja trubaduurissa on tärkeää se, että laulu on tarina. Myös tunnelmalla on iso merkitys.

Soittotaitonsa Huumarsalo on opetellut ihan itsekseen, lukuun ottamatta muutamaa soittotunteja. Nuorempana hän soitti sähkökitaraa, mutta sähköiseen soittimeen hän ei ole koskenut 25 vuoteen.

– Klassisen musiikin kautta olen kitarankin opetellut. Ihan luomu soittaja olen, ja nyt olen pysynyt pitkään akustisella linjalla, hän hymyilee.

Markku Huumarsalon vetämä yhteislaulutilaisuus Parolan Juteinitalon Jaakonsalissa ti 16.10. klo 18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset