fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Yhteislaulumaraton avaa Raatihuoneen ovet vuorokaudeksi – Kuka vain voi tulla hoilaamaan, laulutaitoa ei tarvita, kunhan on intoa

Hämeenlinnan Sibelius-seuran väki Leena Aarnipuu, Päivi Hirvikoski, tuore puheenjohtaja Juhani Koivisto, Marja Räikkönen ja Juhani Honka ovat innoissaan uudesta tapahtumasta. – Nyt kaikki pääsevät laulamaan, he sanovat. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Sibelius-seuran väki Leena Aarnipuu, Päivi Hirvikoski, tuore puheenjohtaja Juhani Koivisto, Marja Räikkönen ja Juhani Honka ovat innoissaan uudesta tapahtumasta. – Nyt kaikki pääsevät laulamaan, he sanovat. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Sibelius-seura haluaa musiikista mielihyvää, laulamisesta iloa ja yhdessäolosta voimaa. Yhdistyksen aktiivit ovatkin ideoineet uuden tapahtuman piristämään kaupungin pimeää syksyä.

Lokakuussa pärähtää, sillä silloin seura laulattaa Kultaisen laulukirjan kannesta kanteen Raatihuoneessa. Aikaa siihen menee arviolta 16–19 tuntia. Laulettavana on 400 kappaletta, jotka kaikki veisataan.

– Laulukulttuuri kuuluu kaikille, yhteislaulumaraton-ryhmän puheenjohtaja Leena Aarnipuu sanoo.

Aarnipuun mukaan yhteislaulu on tärkeää, sillä silloin jokainen laulu merkitsee enemmän, kun on monta laulajaa.

– Jos laulaisimme enemmän yhdessä, voisimme varmasti paremmin.

Kultainen laulukirja.

Vapaa pääsy

Tapahtuman idea on, että Raatihuoneeseen voi vapaasti tulla laulamaan kuka vain.

Esilaulajia on koko ajaksi, esimerkiksi kuorot ja erilaiset lauluryhmät voivat ilmoittautua halukkaaksi. Esilauluaika on 20–30 minuuttia kerrallaan.

– Tämä ei ole mikään esiintyminen vaan esilaulua. Säestäjiä ja eri soitinkokoonpanoja tarvitaan paljon, kertoo Päivi Hirvikoski.

Mukana ovat jo muun muassa Sibelius-opisto ja Vanajaveden Opisto. Kevään aikana Sibelius-seuran väki aikoo haastaa mukaan myös kuoroja.

Kumppanuustalossa suosittu tapahtuma

Leena Aarnipuu ja Juhani Honka ovat jo vuosia laulattaneet ihmisiä Kumppanuustalossa.

Kerran kuukaudessa yleisö on saanut toivoa Kultaisesta laulukirjasta laulettavia kappaleita.

– Yhteislaulut ovat olleet suosittuja, joten ajattelimme, että miksemme voisi laulaa koko kirjaa kannesta kanteen, Aarnipuu kertoo.

Sibelius-seuran tuore puheenjohtaja Juhani Koivisto sanoo, että seuralla on mahdollisuus tehdä muutakin kuin Sibeliukseen liittyvää toimintaa.

– Yhteislaulu-maraton on hyvä esimerkki ja poikkeuksellinen juttu siinä mielessä, että kaikki ovat lähteneet innolla mukaan.

Tori herää henkiin

Tapahtuman ajaksi Raatihuone koristellaan, ja tarjolla on ruokaa ja juomaa.

Tavoite on, että vuorokaudeksi myös tori puhkeaisi kukkaan ja siellä olisi ohjelmaa. Esilauluryhmät voivat esimerkiksi jatkaa päivää tai iltaa torilavalla.

– Aiomme järjestää myös tapahtuman etkoja kylillä, Aarnipuu innostuu.

Se tarkoittaa sitä, että pakataan kasa Kultaisia laulukirjoja ja lähdetään kylille laulattamaan ihmisiä ja viemään yhteislaulun ilosanomaa.

 

Kultainen laulukirja kannesta kanteen -lauluamaraton 12.–13.10. Raatihuoneessa. Halukkaat esilaulajat ja säestäjät voivat ottaa yhteyttä Leena Aarnipuuhun leena.aarnipuu@me.com 30.4. mennessä.

Kultainen laulukirja

Lempinimeltään Kultsu.

Sisältää 400 laulua.

Kirjassa on klassikoita eri vuosikymmeniltä.

11 eri teemaa: juhlalliset laulut, hartaat laulut, joululaulut, lastenlaulut, suomalaiset kansanlaulut, suomalaiset sävelmät, ulkomaiset sävelmät, lauluja mereltä, näyttämö- ja elokuvasävelmiä, suomalaisia iskelmiä ja ulkomaisia iskelmiä.

Kirjassa on melodiat ja sointumerkit sekä sanat usein kahdella kielellä.

Kirjassa on ainoastaan kaksi laulua, jotka eivät ole suomeksi: Drunken Sailor ja Gaudeamus Igitur

Täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset