Kaupunkiuutiset

Ykköskorttelin kehittämiseen kaivattiin vahvempaa otetta

Kaupungin maankäytön keskeisten hankkeiden projektinhallintaselvityksen tiimoilta käytiin maanantaina Raatihuoneessa pitkä keskustelu. Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto kertoi saavansa viikoittain yhteydenottoja, joissa oltiin huolissaan Hämeenlinnan niin kutsutun ykköskorttelin kohtalosta.

– Tuntuu siltä, että kaupunki on yksityisen omistajan panttivanki niin keskeisellä alueella, Ojansuu-Kaunisto sanoi.

– Kysyn, onko mietitty ja laskettu hintaa sille, kuinka paljon korttelin ostaminen maksaisi kaupungille. Rahoitusvaihtoehtoina voisi miettiä Aina Groupin osakkeita tai joitain muita mahdollisia myytäviä kohteita.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo piti ajatusta virkeänä, mutta epäili kaupungin rahkeita hankkeen toteuttamiseen.

– Alueella on kuitenkin kolme erillistä maanomistajaa ja sen jälkeen kyse siitä, mitä sinne toteutetaan. Kaupungin ajatus on lähtenyt selkeästä gryndauskohteesta, Isosuo muistutti.

– En ole ollenkaan pessimistinen. Toivon asian etenevän lähiaikoina johonkin suuntaan, sillä nyt keskimmäisellä kiinteistöllä on luxemburgilaisen rahastoyhtiön sijaan oikea omistaja, jonka kanssa voidaan neuvotella.

Myös keskustan Timo Kaunisto kaipasi keskustan kehittämiseen vahvempaa otetta kaupungin taholta ja haastoi paikallisia toimijoita, kuten esimerkiksi Hämeen Sanomia ja Yleisradiota, harkitsemaan muuttoa keskustaan.

Vasemmistoliiton Irma Taavela kiinnitti huomiota raportin sanavalintoihin, joissa puhuttiin toriparkin rakentamisesta ja keskussairaalan tulemisesta radanvarteen.

– Katson tätä suunnitelmaa vähän ulkopuolisin silmin ja tuntuu, etten valtuutettuna pysty näihin asioihin vaikuttamaan. Skenaarioista puuttuu esimerkiksi Idänpään ja Katuman kehittäminen ja meidän tulee olla tasapuolisia eri alueita kohtaan. – Kaupunkirakennelautakunta voisi olla aktiivinen ja esittää sairaalalle toista mahdollista paikkaa, joka voisi olla kustannuksiltaan edullisempi. En pidä siitä, että näitä asioita annetaan meille tiedoksi. Juna vetää johonkin suuntaan, vaikka se ei välttämättä ole valtuuston tahto.

Kokoomuksen Kaija-Leena Savijoki muistutti, että selvityksessä nimenmaan sanotaan, ettei se osoita yhtään selkeää ratkaisua, vaan valtuusto valitsee vaihtoehdot, joita jatkossa viedään eteenpäin.

Kaupungin ympäristökatsauksen yhteydessä kristillisdemokraattien Teija Arvidsson oli huolestunut Karanojalle suunnitellusta, kestopuuta käsittelevästä lämpövoimalaitoksesta.

– Miksi Hämeenlinna on tällaista haluamassa, kun monet muut kaupungit eivät ole sitä halunneet? Puhutaan kovista aineista, jos ne pääsevät maaperään ja itseäni huolestuttaa, onko myrkkypuuta turvallista polttaa lähellä asutusta.

Pirkanmaan ELY-keskuksessa ympäristöalan asiantuntijana työskentelevää Lulu Rannetta (ps.) hanke ei huolettanut.

– Suomen ympäristölainsäädäntö on niin tiukka, että kyllä meidän täytyy luottaa siihen, hän sanoi.

Kokouksessa päätettiin Eteläranta Oy:n purkamisesta, yhtiön toiminnan siirtymisestä osaksi kaupunkirakennetoimintaa ja neuvotteluista yhtiön toimitusjohtajan siirtymisestä kaupungille niin sanotusti vanhana työntekijänä. Päätöstä edeltäneessä keskustelussa Lulu Ranne esitti ehdotuksen, että yhtiössä hoidettujen tehtävien osalta arvioitaisiin erikseen lisäresurssointitarve ja mikäli sellaista ilmenee, henkilö palkattaisiin tehtävään avoimella haulla.

Vihreiden Andrei Sergejeff piti yhtiöiden perustamista ja purkamista kaupungin heilumisena sekä hapuiluna ja piti järjettömänä heittää sekaan vielä jotakin rekrytointiprosessia.

Ranteen ehdotus sai kannatusta kristillisdemokraateilta, paitsi Kylli Kylliäiseltä, joka tunnusti muuttaneensa mielipiteensä keskustelun aikana. Kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin äänin 42-7.

Hallintosäännön muutoksen käsittelyn yhteydessä Ritva Oinonen (vas.) ehdotti, että palveluverkosta päättäminen siirrettäisiin kaupunginhallitukselta valtuustolle.

– Tämä on yksi iso ongelma, joka ei meidän ryhmässämme anna rauhaa. Vaikka päätös aikanaan tehtiin tässä salissa, valtuuston pieneneminen on johtanut siihen, että kaikissa hallintokunnissa kaikki puolueet eivät ole edustettuina.

– Kun päätetään isoista asioista, kuten palveluverkosta, valtuusto on luonnollinen paikka. Asiassa tehtiin valtuuston osalta aikanaan virhe ja nyt se on aika korjata.

Demareiden Tarja Filatov oli sitä mieltä, että nykyiselläkin mallilla valtuusto päättää palveluverkosta sekä ennakkoon että päättäessään rahoista.

– Toivon, että palveluverkko olisi suunniteltu sekä johdonmukainen polku ja päätökset tehtäisiin budjetin yhteydessä, jolloin valtuusto pääsee selkeästi raamittamaan sitä.

Vasemmistoliiton ehdotus sai kannatusta perussuomalaisilta, vihreiltä, kristillisdemokraateilta ja myös keskustasta, mutta se hävisi äänestyksen 29–22.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset