Kaupunkiuutiset

Ykköskorttelin tulevaisuudelle vedettiin uudet suuntaviivat

Kävelykatu Reskan ja Hallituskadun välillä olevan niin sanotun ykköskorttelin kiinteistönomistajat ja Hämeenlinnan kaupunki allekirjoittivat perjantaina Raatihuoneessa aiesopimuksen, joka tähtää hiljentymään päässeen ydinkeskustan uuteen nousuun. Kaupunki on teettänyt kuluneen vuoden aikana viitesuunnitelman korttelin kehittämisen, suunnittelun ja mahdollisen uuden asemakaavan pohjaksi.

Arkkitehtitoimisto Harris & Kjisikin piirtämässä viitesuunnitelmassa alueen vanhat tavaratalorakennukset on purettu ja tulevaisuuden korttelin katutasosta löytyy kauppahallimainen ratkaisu ja runsaasti erilaisia liiketiloja. Toisessa kerroksessa olisi tiloja liikunta- ja hoitopalveluille sekä toimistoille. Näiden päälle rakennettaisiin sekä vuokra- että omistusasuntoja. Korttelin alle tulisi kaksi kerrosta pysäköintitilaa, joka voitaisiin yhdistää toriparkkiin sen toteutuessa.

– Suhtaudumme hyvin nöyrästi ja samalla innokkaasti tähän hankkeeseen ja olemme lähteneet liikkeelle ajatuksesta, kuinka tuoda arvokkuutta ja juhlavuutta kaupunkiin, arkkitehti Trevor Harris sanoo.

– Reskan puoleisessa julkisivussa olemme esimerkiksi ottaneet vaikutteita Andrea Palladion suunnittelemasta Vicenzan basilikasta. Firmassamme uskotaan lujasti siihen, että arkkitehtien tehtävänä on tuoda toivoa ja positiivisuutta kaupunkiin. Ydinkeskustaan on saatava myös ihmisiä asumaan.

Sibeliuksen syntymäkoti jäisi korttelin syleilyyn niin, että sen ja uusien rakennusten välille muodostuisi urbaani sisäpiha.

– Olen kuullut ajatuksista, joiden mukaan vanha talo pitäisi viedä muualle uuden rakentamisen tieltä. Meidän mielestämme vanhukset kuuluvat muiden joukkoon.

Teoreettisen toteutusmallin laatineen Confida Real Estate Oy:n mukaan hanke lähtee liikkeelle maanomistajien yhteistyöstä, sopimuksista ja toimenpiteistä ja edellyttää runsaasti neuvotteluja, asemakaavamuutoksia ja korttelin kohteiden yhtiöittämistä useaan eri yhtiöön.

– Asuntoyhtiöitä tulisi 5 kappaletta, joista 2 olisi vapaarahoitteista RS-yhtiötä, 2 vuokrataloyhtiötä ja 1 olisi palvelutaloyhtiö, senior advisor Jorma Ahokas selvittää.

– Viitesuunnitelmaan on piirretty 8-kerroksisia rakennuksia, mutta mahdollisuuksia on paljon korkeampiinkin. Päätetäänkö taloja nostaa ylös vai halutaanko harmonisoida ympäröivään rakennusmassaan, se tulee olemaan suuri strateginen päätös kaupungilta.

Jokin aika sitten Hämeenlinnaan muuttaneella Ahokkaalla on myös idea, joka liittyy Sibeliuksen syntymäkotiin.

– Tiedän sohaisevani ampiaispesään, mutta nostaisin syntymäkodin kiskoille ja rakentaisin sen alle pysäköintipaikkoja ja siirtäisin taloa neljä metriä. Näin tekisin ammattimiehen ominaisuudessa.

Aiesopimuksen kaupungin kanssa allekirjoittivat Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Raatihuoneenkatu 14, Talo-osakeyhtiö Keskiö, Kiinteistö Oy Hämeenlinnan Kopinkulma, City kauppapaikat Oy ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Pohjantähti.

Tavoitteena on että ykköskorttelin kehittämis- ja toteuttamissopimus laaditaan vuoden 2019 loppuun mennssä, jonka jälkeen virallinen kaavoitustyö voidaan aloittaa.

Hankkeen esittelyä ja lisää havainnekuvia Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020