fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Yksi paperi pitää asiat läheisten näpeissä

Tiina Kuopanportti korostaa, että edunvalvontavaltuutuksen muoto on tarkkaan määritelty, minkä vuoksi se on syytä tehdä heti oikein. Tuore opas auttaa asiassa arkikielellä.

Pariskunta oli antanut toisilleen tilinkäyttöoikeuden pankkitileihin. He ajattelivat, että näin asiat hoituvat kaikissa tilanteissa.

Rouva dementoitui ja joutui hoivakotiin. Mies hoiti vaimonsa pankkiasioita entiseen malliin, kunnes pankki sai tietää rouvan menettäneen ymmärryskykynsä.

Pankki lakkautti miehen tilinkäyttöoikeuden välittömästi, koska pankki ei voi ottaa vastuuta siitä, että varoja käyttää joku ilman, että tilin omistaja ymmärtää asiaa. Mies joutui hakemaan viranomaiselta luvan vaimonsa asioiden hoitamiseen.

Tässä yksi aito esimerkki tosielämästä, jonka hämeenlinnalainen Tiina Kuopanportti on poiminut tuoreeseen Edunvalvontavaltuutus arkikielellä -oppaaseen.

Jos pariskunnan osapuolilla olisi ollut ennen vaimon dementoitumista tehtynä edunvalvontavaltuutus, esimerkin mukainen tilanne olisi vältetty ja mies olisi voinut hoitaa vaimonsa pankkiasioita entiseen tapaan ilman viranomaisen väliintuloa.

– Lähtökohtaisesti läheisilläsi on yhtä vähän oikeuksia sinun asioihisi kuin naapurillasi, vaikka ihmiset muuta ajattelevat, Kuopanportti muistuttaa.

Laki edunvalvontavaltuutuksesta astui voimaan jo vuonna 2007, mutta se tunnetaan edelleen melko huonosti.

Kuopanportti on itse tästä elävä esimerkki: vaikka hän työskenteli hoitoalalla, asia tuli hänelle eteen vasta viitisen vuotta sitten.

Silloin hän jätti pysyvän työnsä lähihoitajana vanhusten kotihoidossa, koska se oli muuttunut radikaalisti reilussa 15 vuodessa: kun työuran alussa asiakkaita oli päivässä kuusi, lopulta niitä oli parikymmentä.

Kuopanportti alkoi selvittää, miten potilaiden hoitoa voisi paremmin ennakoida. Hän paneutui edunvalvontavaltuutukseen todenteolla.

– Mitä enemmän tähän perehdyin, tajusin, miten hitsin hyvä juttu tämä on. Toisaalta mitä enemmän se aukesi, tajusin, että se ei aukea riittävästi heille, joille pitäisi.

Kuopanportti on kiertänyt luennoimassa ja puhumassa edunvalvontavaltuutuksesta, ja auttanut myös ihmisiä niiden tekemisessä.

– Viidakkorumpuhan minua kuljettaa eri puolille.

Kuluvan vuoden kevään ja kesän aikana Kuopanportti puristi vuosien aikana keräämänsä tiedot yksien kansien väliin käytännönläheiseksi oppaaksi. Kuopanportti tiivisti asian 30 sivuun, jotta opas olisi mahdollisimman helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä.

Tiina Kuopanportti kannustaa jokaista tekemään edunvalvontavaltuutuksen. Sen merkitykseen ei vaikuta myöskään tuleva sote-uudistus, päätettiin sen osalta lopulta mitä vain.

– Tämä vähentää vuosittaista paperityötä ja säästää yhteiskunnan varoja. Jos jollakin on jotain tätä vastaan, niin ihmettelen suuresti.

Kuopanportti korostaa, että asiakirja on tärkeää laatia oikein. Koska monilla ihmisillä se makaa piirongin laatikossa ja kaivetaan sieltä esiin vasta, jos jotain sattuu, mahdolliset virheet voi olla silloin liian myöhäistä korjata.

Oppaan ohjeilla oikeanlaisen valtuutuksen tekemisen pitäisi olla entistä helpompaa sekä valtuutuksen haluavalle että niitä laativille, esimerkiksi lakimiehille. Kirjoittaja tietää, että siitä on apua myös hoitohenkilökunnalle.

– Jo nyt hoitajat eri puolilta Suomea soittavat minulle ja kysyvät tähän liittyvistä asioista.

Kuopanportti muistuttaa myös olemaan tarkkana valtuutuksen laatimisen hinnan suhteen, sillä haitari voi olla iso. Hänen korviinsa tullut haarukka on vaihdellut 250 eurosta 400 euroon.

Kun kysymys on vanhenemisen tuomasta haurastumisesta, sairastumisesta tai vammautumisesta, aihepiiri voi äkkiseltään tuntua vaikealta. Kuopanportti kokee, että edunvalvontavaltuutuksen laatiminen voi kannustaa ihmisiä miettimään tulevaisuutta ja keskustelemaan avoimesti pahan päivän varalle.

– Opas voi helpottaa ihmisiä, jos on ollut kynnys tehdä sitä paperia.

Ei liene yllätys, että edunvalvontavaltuutus on tehtynä myös Kuopanportilla sekä hänen läheisillään. Tässä tapauksessa suutarin perheelläkin on kengät.

– Ihan kuten nytkin: jos jotakin jollekin tapahtuu, mehän keskustelemme yhdessä, hän perustelee.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus tehdään tulevaisuutta varten. Se on määräys, jolla ihminen antaa itse valitsemilleen henkilöille oikeuksia hoitaa asioitaan tilanteessa, jossa ei itse siihen pysty esimerkiksi sairauden vuoksi.

Annettu määräys lukee edunvalvontavaltakirjassa. Valtuutus tule voimaan vain, jos asioiden hoito toisen puolesta tulee ajankohtaiseksi. Tällöin se toimitetaan maistraattiin.

Valtuutuksen voi tehdä jokainen täysi-ikäinen, joka on kykenevä tekemään päätöksiä omista asioistaan. Sen voi muuttaa tai peruuttaa milloin vain, kunhan on edelleen kykenevä tekemään päätöksiä omista asioistaan.

Ilman valtuutusta läheinen hoitaa asioita viranomaisen valvonnassa. Tällöin edunvalvojana toimivan läheisen on toimitettava vuosittain maistraatin tarkistettavaksi kuitit ja muut todisteet raha-asioiden hoidosta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset